general i džentlmen

U Ogulinu otkrivena bista generalu Stipetiću – predsjednik Milanović: “Skroman i poseban, čovjek i patriot kakvog treba svaka država i svaki narod”

Gradonačelnik Domitrović je kazao kako je Trg Petra Stipetića za Ogulince sada najveći na svijetu, jer će ga "krasiti bista velikog oficira, generala i džentlema, gospodina Petra Stipetića".

Na središnjem trgu kojim su mu Ogulinci ranije odali počast imenovavši ga po njemu, danas je otkrivena bista stožernom generalu Petru Stipetiću, inače rođenom Ogulincu i počasnom građaninu grada podno Kleka.

Bistu  je izradio akademski kipar Slaven Miličević, a otkrila ju je generalova kćer Vesna Stipetić. Događaju je nazočio predsjednik Republike Zoran Milanović, izasalnici Vlade Špiro Janović, odnosno Hrvatskoga sabora zastupnica Marija Jelkovac, te generali Rahim Ademi, Mladen Kruljac, Mato Pađen, Josip Stojković, Željko Gašparić, Ilija Rašić, Luka Džanko i Josip Ignac, te Marijan Mareković, posebni predsjednikov savjetnik za pitanja veterana Domovinskog rata.

– Bio je jedan od junaka Domovinskog rata, skroman i nenametljiv, bio je poseban, zračio je posebnom energijom. Znao je biti drzak, znao se zamjeriti političarima, a da toga nije bio ni svjestan. To ja taj stari odgoj, jer je on bio i oficir, to govorim u kontekstu vremena i kontektu filma  “Oficir i džentlmen”. To je bio Pero Stipetić, važan čovjek tijekom cijelog rata, rekao je predsjenik Milanović, dodajući kako će ostati zapamćen kao onaj koji je izborio i omogućio predaju korpusa neprijetaljske vojske Srpske krajine, ali je bio važan cijeli rat.

– Pero je imao pobjede i poraze i kao svaka faca učio je iz toga. Posavina je bila taj njegov poraz, skloni smo taj događaj pripisivati izdaji, možda je samo protivnik bio jači tada i ne više nakon toga, međutim tada je Pero s Tuđmanom, Šuškom i drugima sjedio i razgovarao na ružne teme, na teme poraza. Iz toga je naučio kao čovjek i kao vojnik. Pero nije bio tretiran džentlmenski, Pero je sprašen u penziju protuzakonito, jer ga nije imenovala osoba koja ga je potjerala u penziju, preko noći i nekorektno. Nakon toga je otišao kod Stipe Mesića i tamo dočekao mirovinu – kazao je predsjednik Milanović.

– Pero, nedostaješ, bez obzira što si proživio lijep i dug život i što si bio relativno star čovjek kada si nas napustio. Takvog čovjeka i patriota treba svaka država i svaki narod. Na tebe može biti ponosan tvoj Ogulin i tvoji Ogulinci, rekao je Milanović.

Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao je da se s generalom posljednji puta čuo u kolovozu 2017 godine.

– Rekao mi je: “gradonačelniče, molim vas čuvajte mi Ogulin”. Ja sam mu rekao: na zapovijed generale”. Samo se nasmijao i rekao: “nije ovo zapovijed, ovo je moja želja”. Pozivam sve Ogulince da ispunimo tu generalovu želju – rekao je gradonačelnik Domitrović.

Domitrović je kazao kako je Trg Petra Stipetića za Ogulince sada najveći na svijetu, jer će ga “krasiti bista velikog oficira, generala i džentlema, gospodina Petra Stipetića”.

>> Otkrivanje biste generalu Stipetiću 11. ožujka 2023.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest