HGK ŽUPANIJSKA KOMORA

U Karlovačkoj županiji sve je više stranih radnika! U 2022. godini broj znatno rastao, posla ima a radnika nema pa poslodavci posežu za uvozom radne snage

foto ilustracija - Pixabay.com

Predsjednik HGK Komore Karlovac rekao je kako je slična situacija i u ostalim europskim zemljama te će se taj trend nastaviti.

u Karlovačkoj županiji sve više raste broj stranih državljana koji dolaze raditi ovdje, ali i potražnja za njima. Prema podacima PU karlovačke u 2022. godini, izdano je 2.746 radnih dozvola za boravak i rad, skoro 50 posto više nego u 2021. godini, a samo u prva dva mjeseca ove godine izdano je 637 dozvola, gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju lani.  

Rečeno je to, naime, na današnjoj radionici o proceduri zapošljavanja osoba iz trećih zemalja održanoj u Županijskoj komori Karlovac, a uz HGK, u suorganizaciji policije i Područnog ureda Zavoda zaošljavanje. 

– Iako su kretanja na tržištu rada u Karlovačkoj županiji povoljna, poslodavci nam se često javljaju s problemom nedostatka kvalitetnih kadrova određenih zanimanja, pa se mnogi okreću prema trećim zemljama, rekao je predsjednik karlovačke gospodarske komore Zlatko Kuzman. 

Dodao je kako je slična situacija i u ostalim europskim zemljama te će se taj trend nastaviti. 

– Potaknuti upitima članica pokrenuli smo inicijativu da se za ugostiteljska zanimanja za Karlovačku županiju, kao turistički najuspješniju kontinentalnu županiju ishodi iznimka od  provedbe testa tržišta rada, što je nedavno i prihvatilo Upravno vijeće HZZ-a. Tako će našim poduzetnicima biti pojednostavljeno zapošljavanje stranaca u zanimanjima sobar, čistač, pomoćni kuhar i pomoćni konobar, rekao je Kuzman.

Detaljno je sve korake u postupku zapošljavanja osoba iz trećih zemalja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poduzetnicima predstavila Ivana Blašković, viša stručna savjetnica za zapošljavanje i voditeljica Ispostave Ogulin, a proceduru u nadležnosti MUP-a, voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i stranaca Policijske uprave Karlovačke Jasminka Toljan sa svojim suradnicama. 

U interaktivnoj radionici s puno pitanja i primjera iz prakse, poduzetnici su dobili vrijedne informacije i naputke kako uspješno provesti složen postupak zapošljavanja stranaca i izbjeći najčešće greške koje dovode do usporavanja postupka ili negativnog rješenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest