S PIVARIMA, ZA PIVARE

U Karlovcu održan prvi Stručni skup pivara: Veleučilište je još jednom potvrdilo svoje mjesto na pivarskoj mapi Hrvatske

Veleučilište u Karlovcu poznato po jedinom dediciranom studiju za pivarstvo u Hrvatskoj s visokom razinom opremljenosti

Na Veleučilištu u Karlovcu održan je prvi Stručni skup pivara pod
nazivom S pivarima, za pivare. Stotinjak stručnjaka i pivarskih
entuzijasta iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije
razgovaralo je o utjecaju higijene pogona na sigurnost proizvoda,
cirkularnoj ekonomiji i otpadnim tokovima u pivarskoj industriji,
analitičkim rješenjima za craft pivare i ulozi hmelja u
suvremenoj proizvodnji piva.

Veleučlište u Karlovcu, poznato po jedinom dediciranom studiju za
pivarstvo u Hrvatskoj s visokom razinom opremljenosti,
kvalitetnom mikropivovarom te modernim laboratorijem,
organizacijom ovako važnog događaja još je jednom potvrdilo svoje
mjesto na pivarskoj mapi Hrvatske. 

Skup je namijenjen stručnjacima i zaposlenicima u pivarskom
sektoru, ali i svim ljubiteljima piva koji žele čuti posljednje
trendove u pivarstvu.

– Želja nam je bila povezati stručnjake u pivarstvu, zaposlenike
iz manjih, zanatskih ili velikih te industrijskih pivovara i
obrazovne institucije i otvoriti dijalog o tome kako možemo biti
još suvremeniji, napredniji i bolji. Vjerujemo da pivarstvo u
Hrvatskoj ima velik potencijal koji možemo ostvariti samo
zajedničkom suradnjom i dijeljenjem znanja, istaknuo je dr. sc.
Goran Šarić, glavni organizator skupa, voditelj pivarskog
programa i viši predavač na Veleučilištu u Karlovcu.

Važnost skupa prepoznale su i kompanije poput HEINEKENA Hrvatska
i kompanije Anton Paar Hrvatska koje su kao zlatni sponzori
uvelike olakšale organizaciju ovog događaja.

HEINEKEN Hrvatska i Veleučilište u Karlovcu imaju dugogodišnju
suradnju koja se intenzivirala nakon završetka projekta Atrij
znanja kojim je unaprijeđena Veleučilišna mikro pivovara i kojim
su uspostavljeni i opremljeni novi fizikalno-kemijski i
mikrobiološki laboratorij za analizu piva.

– Ponosni smo i na projekt kojim HEINEKEN Hrvatska osigurava
mjesečne stipendije za dvoje studenata Veleučilišta u Karlovcu.
Sponzorstvo Stručnog skupa još je jedna u nizu potvrda da
privatni sektor i akademska zajednica mogu zajednički djelovati
na dobrobit šire zajednice i struke, poručuju iz HEINEKENA
Hrvatska.

Među predavačima su se našli domaći i međunarodni stručnjaci iz
Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije koji su održali
predavanja na uvijek aktualne teme u pivarstvu – od higijene u
pogonu, preko zbrinjavanja otpadnih tokova iz pivovare, pivarskih
kvasaca, analitičke opreme za kontrolu procesa proizvodnje i
gotovog piva do hmelja i proizvoda od hmelja.

Dr. sc. Ivana Ćosić voditeljica laboratorija na Veleučilištu
govorila je o važnosti higijene pogona na sigurnost i ispravnost
proizvoda, dr. sc. Gregor Drago Zupančič iz Slovenije s
dugogodišnjim iskustvom u vođenju i sudjelovanju u nacionalnim i
EU projektima iz područja inženjerstva okoliša govorio je o
cirkularnoj ekonomiji i otpadnim tokovima u pivarskoj industriji,
talijanski stručnjak Gianmaria Ricciardi održao je predavanje o
kvascu, najboljem prijatelju svakog pivara.

Iz Austrije je stigao Markus Peterherr koji je govorio o
procesima u proizvodnji piva, dok je iz Slovenije stigao dr. sc.
Iztok Jože Košir, pivski znanstvenik i član analitičkog
povjerenstva Europske pivarske konvencije u pododboru Hmelj.

– Reakcije predavača i sudionika su izvrsne, na što smo posebno
ponosni. Ideja je da se ovaj Skup održava jednom godišnje i s
vremenom preraste u prepoznatljivi brand Veleučilišta u Karlovcu,
ali i samog grada Karlovca te postane događaj kojeg će stručnjaci
cijeniti, kojem će se veseliti i rado mu se vraćati, dodaje dr.
sc. Goran Šarić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest