Petračić komentira gradski proračun: Trošimo više nego zarađujemo, Grad neracionalno upravlja i nastaje velika šteta

“Čuvarima demokracije u gradu Karlovcu”, kako je laskavo u svom sinoćnjem dopisu nazvao predstavnike medija Davor Petračić, ovaj nezavisni vijećniku u karlovačkom Gradskom vijeću poslao je svoj komentar na proračun Grada za 2016. godinu.

Petračić navodi da je proračun grada Karlovca za 2016. godinu planiran na iznos cca 260 milijuna kuna od čega donacije i pomoći iz proračuna iznose cca 98 milijuna kuna, ili 38 posto, a realni prihodi su tek 162 milijuna kuna ili 62 posto. Iz toga proizlazi, kaže, da trošimo više nego što zarađujemo i da nam država ne financira dio troška grada (osnovno školstvo, vatrogastvo…) ne bismo mogli samostalno funkcionirati kao održiva sredina.

– Kod analiziranja proračuna za godine 2014-2016, vidljiv je pad prihoda koji se ubire od gospodarstva stanovništva što se nadoknađuje prvenstveno povećanjem prireza i komunalne naknade, a ne povećanjem obima aktivnosti gospodarstva iz čega se može zaključiti da pada standard stanovništvu i da se svakodnevno gube radna mjesta i da se ništa ne poduzima u proračunu da se takav negativan trend uspori, a kamoli zaustavi, piše Petračić.

Ostatak njegove poduže analize pročitajte u cijelosti…

Unatoč povećanom prirezu i komunalnoj naknadi, vidljiv je daljnji pad gospodarske aktivnosti jer prihodi po tim najizdašnijim gradskim dadžbinama i dalje padaju. 

Ono što zabrinjava je rast poreza na alkoholna pića (sve je veća konzumacija unatoč krizi)  i pad zakupa poslovnih prostora (nema interesa), zakupa javnih površina (nema dešavanja) i spomeničke rente (prestaje gospodarska ativnost u užoj jezgri grada) što također ukazuje na smanjivanje , odnosno gašenje poslovne aktivnosti u gradu.

U značajnom je padu do sada izdašan prihod od legalizacije i kamate od oročenog novca (pad kamata) koji grad ima na bankovnim računima.

Ono što me zabrinjava je to što i nakon moje intervencije na prošlom Vijeću i ukazivanja na činjenicu da 2016. istječe koncesija za parkiranje, planirani prihod od koncesija je čak nešto smanjen iz čega je vidljiva namjera Grada da produži izrazito štetno ugovorenu koncesiju parkiranja (grad gubi više od 4 milijuna kuna netto godišnje) sa istim ili drugim koncesionarom za isti novac što ukazuje na želju za dodatnim i netržišnim popustima za taj vrlo profitabilan posao. (Parkiranje 5 kn/satu, dnevna karta 100 kn/h, 1.169 parkirališta, koncesija cca 1,2 milijuna kuna, dani naplate i dnevni sati naplate prema slobodnoj volji koncesionara, automatska naplata osigurana)

I dalje kod vodstva grada Karlovca nema ideje, namjere i volje da Grad postane uspješan poduzetnik i investira u projekte koji će u gradu Karlovcu rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta (HE Brodarci, geotermalna elektrana i tvornica sintetskog goriva u kojoj bi se smeće pretvaralo u diesel, financiranje poduzetnika u okviru poduzetničkog inkubatora i sl.)  što bi bilo inicijator za otvaranjem primarnih i sekundarnih radnih mjesta oko tih projekata, a time i poboljšanja životnog standarda građana kroz zapošljavanja dok bi ulaganja u vapeću infrastrukturu grada pri čemu mislim prvenstveno na Zvijezdu povećalo opći standard življenja u Gradu.

Proračun se već 20 godina donosi pomoću mišića natpolovične većine koji trenutno ima HDZ i njegovi vrlo disciplinirani i robotizirani sateliti bez namjere uvažavanja bilo kakvog prijedloga od bilo kojeg vijećnika izvan vladajuće većine.

U Vijeću se od mene kao nezavisnog vijećnika očekuje da ne pričam, ne vidim i ne čujem, ali na sreću dolaze neka druga vremena gdje će i politički mastodonti morati uvažavati tuđa mišljenja i boriti se argumentima da baš oni imaju kvalitetniji prijedlog koji će dobiti zeleno svjetlo u Vijeću na zahvaljujući većini nego kvaliteti prijedloga i to na opće dobro cijelog grada.

Zbog oglušivanja na zahtjeve da bi svi trebali biti ne samo formalno uključeni u donošenje proračuna i općenito rada Vijeća, dešavaju se štete kojima je uzrok neznanje, neinformiranost ili čak namjera, pa tako imamo proračun koji se šablonski donosi već godinama gdje se većina stavaka kontinuirano prepisuje iz godine u godinu, a još jedan paralelan proračun čak i veći od realnih prihoda grada (proračuna) dešava se u gradskim poduzećima na koje kao vijećnik, odnosno svi u Vijeću nemamo utjecaj.

Da, u gradskim tvrtkama, “dešava” se paralelni proračun u iznosu cca 190 milijuna kuna u kojem je vidljivo rasipanje novca svih građana i neracionalno upravljanje koje zbrojeno sa štetnim koncesionarskim ugovorom za parkiranje iznosi više od  8 milijuna kuna, što je vrijednost izgradnje jednog vrtića svake godine površine cca 1300 m2 , odnosno vrtića kakav je nedavno rekonstruiran na Gazi i to bez zaduživanja građana!

Da, šteta koja godišnje nastaje neracionalnim upravljanjem Grada i gradskih tvrtki iznosi više od 8 milijuna kuna i tu sigurno postoji veliki prostor za racionalizacije koje ne moraju rezultirati otpuštanjem radnika.

Gledajući Zvijezdu, to znači da bi sa vlastitim novcem, bez novca iz EU fondova mogli za samo 5 godina kompletno obnoviti kompletnu staru Zvijezdu izuzimajući objekte (obnoviti cijelu infrastrukturu a parterno uređenje urediti granitnim pločama kao u velegradovima EU) što košta cca 220€/m2 ulica i trgova Zvijezde.

Proračun je forma i mora se donijeti zbog obveza financijske discipline i planiranja prihoda i rashoda, ali ništa nas ne sprječava da napokon donesemo koristan proračun konsenzusom što očito  niti ove godine neće biti ispunjeno.

Ono što mogu pohvaliti je da se 2016. godine ne planiraju zaduženja kod banaka kao proteklih godina po 15 milijuna kuna godišnje nego “samo” 2 milijuna kuna.

Do prvog konsenzusa u Gradu oko bitnih razvojnih pitanja, nužne racionalizacije, unaprjeđenja poslovanja gradske uprave i gradskih tvrtki očekujem daljnji pad gospodarske aktivnosti u Gradu, bijeg mladih i obrazovanih u veće gradove ili u EU, daljnje propadanje Zvijezde, lošu selekciju kod zapošljavanja u tvrtkama koje su u vlasništvu grada uz jedini kriterij stranačke podobnosti, sve veću prenapučenost ureda gradske uprave, sve veću prosječnu starost građana, sve niži standard građana  (uključujući i svoj)  praćen sve skupljim komunalnim uslugama , sve krezubiju Zvijezdu i sve veću mogućnost da šetnjom po gradu slomite nogu zbog rupe u asfaltu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest