EXPERIENCE CENTAR

Centar Nikole Tesle na Rakovcu svoja vrata otvara u ponedjeljak 8. svibnja, županica: On je naš superheroj, u Karlovcu je Nikola postao Tesla! FOTO, VIDEO…

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je pohvalio arhitektonsko rješenje kojega potpisuju arhitekti Grupe "PLOT" predvođeni glavnom projektanticom Anamarijom Popovački Tkalčec.

Nikola Tesla Experience Centra (NTEC) je dobio uporabnu dozvolu, odnosno prošao tehnički pregled i tako je baš sve spremno za otvaranje koje će se održati 8. svibnja.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin danas je obavijestila da će buduća turistička atrakcija, ali i mjesto znanja i učenja izgrađeno uz pomoć novca iz EU konačno biti otvoreno.

Centar djeluje u sklopu Poduzetničke zone “Korana”, županijske tvrtke čija je direktorica Martina Marušić Britvec. Najavila je turističke ture i predstavnicima medija predstavila neke tehničke zanimljivosti.

– U prizemlju i na dva kata pričamo o Tesli kao osobi, humanistu i velikom znanstveniku, a cijeli centar priča priču o njegovim izumima i njegovoj ostavštini. Centar je interaktivan i traži od posjetitelja da sam istraži čega sve tu ima. Ističem interaktivan ekran koji je u biti igrica na temu što zna posjetitelj o Tesli, te levitirajuće tablete. Taj prostor će biti za radionice i srodne aktivnosti. Otvoreni smo za obitelji s djecom, za mlade i ostale koji žele znati više o Tesli. Radit ćemo od ponedjeljka do nedjelje. Bit će i dan otvorenih vrata – ulaz bez naplate, rekla je M. Marušić Britvec.

Nastavila je da konferencijska dvorana ima 80 mjesta i da će biti korištena za događanja NTEC-a, no da će se moći i iznajmiti drugim organizatorima. Na drugom katu je sala za sastanke za deset osoba, koja se također može iznajmiti. Oni koji koriste dvoranu i salu mogu koristiti predivnu terasu. Posjetiteljima je na raspolaganju korištenje uređaja tablet za razgledavanja”, dodala je M. Marušić Britvec.

Ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježana Štranjgar je podsjetila da je ove godine 150. obljetnica Tesline mature. “Iznimno sam sretna i uzbuđena. Definirali smo poziciju za izgradnje centra i sigurna sam da ćemo prostor moći koristiti za izvanškolske aktivnosti. U srpnju će biti dva državna skupa – voditelja stručnih vijeća nastavnika engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama i državni skup nastavnika povijesti, pa su to prilike za promociju ovog centra i grada”, rekla je S. Štranjgar.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je pohvalio arhitektonsko rješenje kojega potpisuju arhitekti Grupe “PLOT” predvođeni glavnom projektanticom Anamarijom Popovački Tkalčec.

– Vrijeme je da se Karlovac i Tesla i na ovaj način prepoznaju. Ovo je posebna vrijednost za sve učenike. Treba li Tesla spomenike ili sljedbenike? Doživljaj centra će potaknuti učenike da se inspiriraju Teslom. Vjerujem da će ovo morati posjetiti svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i šire”, naveo je Mandić i referirajući se na obnovu kina “Edison” dodao: “Ove godine ćemo napokon pomiriti Nikolu Teslu i Thomasa Alvu Edisona”.

Nastavio je da su “kvalitetno su riješene teme koje se tiču turističkih atrakcija u Karlovcu”. “Svi možemo u Karlovcu biti ponosni na ovaj centar. Karlovac profitira od toga što je Tesla pohađao našu gimnaziju”, poručio je Mandić.

Županica je rekla da je prije nekoliko godina na tom mjestu pored Gimnazije Karlovac stajalo “ruglo od kojega smo okretali glavu”.

– Svjedočimo mnogim inicijativama da se vrednuju tri godine koje je Tesla tu proveo. Bilo ih je raznih. U svibnju 2018. smo dobili prvih 430.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske za projektnu dokumentaciju i ušli smo u ovaj projekt. Mehanizmom integriranih teritorijalnih ulaganja je došlo 3,1 milijuna eura, a investicija je vrijedna ukupno 5,85 milijun eura. Karlovačka županija je dala 2,3 milijuna eura. Izgrađeno je i parkiralište, a sudjelovalo je i Ministarstvo kulture i medija. Ova zgrada govori o Teslinim izumima, ali se ipak posvetila njemu kao čovjeku. Znamo da nije bio poduzetnik, da je bio humanist i da je sve što je radio radio za dobrobit svih na ovoj planeti. On je naš superheroj. Želimo sljedbenike, a ne spomenike i mislimo da ćemo u tome uspjeti. Želimo da svatko tko tu dođe osjeti nešto i da bude vredniji, kreativniji i bolj”, poručila je županica napomenuvši da je “u Karlovcu Nikola postao Tesla”.

Pogledajte FOTOGALERIJU…

>> Nikola Tesla Experience Centar 2. svibnja 2023.

VIDEO…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest