KAKO SE ODRŽAVAJU CESTE?

Što se događa s državnim cestama u Karlovačkoj županiji? Uz ceste trava do vrata, u grmlje zarasli i znakovi – s održavanjem zabrinuta i županica

Županica je napomenula da nam je izuzetno važna kvaliteta održavanja stanja naših prometnica. Kazala je kako je održan sastanak s Hrvatskim cestama početkom mjeseca, upućen je i apel s terena.

Trava nepokošena, udarne rupe nisu sanirane, pa čak ni odron koji je bio na državnoj cesti u mjestu Veljunu nije uklonjen nekih sedam dana. Takvo je trenutno stanje državnih cesta na području Karlovačke županije?! Temu je na aktualnom satu Županijske skupštine aktualizirao njezin potpredsjednik Stjepan Mikulandrić (SDP) koji je poručio je kako sigurnost prometa na državnim cestama ugrožena.

Provozali smo se Državnom cestom D-23 i uvjerili se o čemu SDP-ov vijećnik priča i na što aludira. Raslinje uz cestu je naraslo skoro do vrata, neki su bitni znakovi prekriveni travom i grmljem, a o tome možemo posvjedočiti i fotografijama.

– Ja razumijem potrebu da kad se otvara cesta da se onda predstavnici vlasti naslikaju i da se pohvale s tim uspjehom. No isto tako smatram da kad je u pitanju sigurnost da se dužnosnik pojavi i poduzme nešto, poručio je Mikulandić te priupitao županice je li nešto učinila po pitanju sigurnosti na državnim cestama. 

– Na državnoj cesti od Karlovca, preko Ozlja za Jurovski Brod imate nepokošenu travu koja visi metar prema cesti, preko ceste izlijeće divljač i pitanje je hoće li se dogoditi neka tragedija prije nego što počnemo reagirati. Što za to vrijeme radi inspekcija za ceste u Ministarstvu ali i prometna policija, komentirao je .  

Mikulandrić pretpostavlja da je ovakvom stanju kriv odabir koncesionara, koji nije iz Karlovačke županije. 

– Bojim se da ćemo svi mi građani koji živimo uz državne ceste doživjeti sudbinu građana na državnoj cesti kroz Borlin, Dubovac zbog lošeg odabira koncesionara. Druga kardinalna pogreška u odabiru koncesionara na ovom području je da se ne mogu oteti dojmu da to za posljedicu ima nešto drugo, možda kupnju nekog žetona koji će sutra trebati, komentirao je Mikulandrić. 

Razlog za brigu opravdan?

Slično stava bila je županica Martina Furdek Hajdin, kazala je kako ju ova tema zabrinjava te dodala kako ne zna da li je ugovor potpisan ali je donesena odluka o odabiru i žalba je odbijena. 

– Ja sam iskazala i pisanu zabrinutost s obzirom na javnu nabavu koja je provedena. Radi se o četverogodišnjem ugovoru za održavanje državnih cesta. Postojale su dvije ponude i mene je cijena jedne ponude zabrinjavala jer se radi o dosta niskoj cijeni. Pitanje je da li ćemo mi s obzirom na nižu cijenu imati i degradaciju kvalitete usluge održavanja državnih cesta s činjenicom da se nalazimo u srcu Hrvatske, da imamo puno kilometara državnih cesta i da tim cestama prolazi mnogi tranzitno i one se uistinu ekspoaltiraju. 

Županica je napomenula da nam je izuzetno važna kvaliteta održavanja stanja naših prometnica. Kazala je kako je održan sastanak s Hrvatskim cestama početkom mjeseca, upućen je i apel s terena. 

– Općina Ribnik je pisala o stanju ceste na D6. Tražili smo od HC očitovanje i jednako tako postupat ćemo u ovom slučaju da inspekcija i prometna policija prate stanje te da li će novoodabrani izvođač raditi na razini koja je to bila ranije, poručila je županica. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest