VISOKI RAST INPUTA?

Luksuz u kornetu: 30 kuna za kuglicu sladoleda! Prodavači kažu da su “samo malo poskupili, ali da su porcije veće”

Dvije godine ranije sladoled je u prosjeku koštao od 5 kuna u Osijeku do 10 kuna u Dubrovniku, dok statistike, primjerice za 2009. bilježe kako je tada prosjek za cijelu Hrvatsku bio 6 kuna

Na vrtoglavu cijenu Ledova Quattro sladoleda, više od 8 eura za
1650 mililitara  Nostalgije, Domaćice ili Lino Lade koja je
nedavno šokirala javnost, mnogi su, čini se, zaboravili. No s
ljetom na pragu, Ledovih se 8,19 eura ili
nekadašnjih 61,71 kunu čini kao veća bagatela u
usporedbi s cijenama sladoleda u slastičarnicama, koje su se
potrudile da se, osim sve većom i šarolikijom ponudom raznih
okusa, istaknu, naravno – i cijenama, piše danas
Večernji list
.

Prosječna cijena sladoleda u Hrvatskoj već se bliži cijeni od 2
eura, što znači da će četveročlana obitelj samo s četiri kuglice
doseći cijenu “famoznog” Quattra, dok se s rastom apetita,
primjerice za malo dodatnog šlaga ili preljeva, cijena penje i do
3,50 eura.

Cijene bi vjerojatno trenutačno bile i više da i sladoled, kao i
pivo, ne ovise o vremenskim (ne)pogodama. Što su dani vrući –
vruća je i potražnja, tako da mnogi na sadašnju ponudu
gledaju kao i na turističku predsezonu. Kako celzijevci i
broj turističkih dolazaka budu rasli sigurno će rasti i “apetiti”
velikog broja sladoledara, koji, kao ni ostatak hrvatskih
gospodarstvenika, nisu ostali pošteđeni visokog rasta inputa u
proizvodnji,
od šećera, mlijeka, vanilije, vrhnja, energenata…
do radne snage.

No kao i s patagonijskim lignjama ili smrznutim hobotnicama i
pomfritom iz uvoza, koji, uvjerili smo se, i dalje kraljuju u
ponudi velikog broja primorskih i dalmatinskih restorana,
pitanje je koliko su opravdane.

U Puli je cijena kuglice lani u odnosu na godinu ranije rasla za
oko 3 kune. Najskuplja je na kraju bila 15 kuna ili oko 2 eura,
da bi cijena ove sezone narasla i za 50%, na 3 eura (22,6
kn), a u nekim se slastičarnicama zasad zadržala na 2,50
eura (18,84 kn). U Rovinju i Zadru je u prosjeku 2,50 eura,
u Splitu od 2 do 2,50.

Za usporedbu, u jednom od lokalnih kafića, primjerice, u
Novom Zagrebu, toliko je jučer iznosio ceh za espresso i kavu s
mlijekom (zajedno!). U Crikvenici smo kuglicu sladoleda našli i
za 1,60 eura, no cijene se na poznatom Strossmayerovom šetalištu
uglavnom kreću od oko 1,80 eura.

U popularnom Vinceku u središtu metropole redovi za
sladoled i kolače uobičajena su slika – kuglica okusa crne
čokolade, lješnjaka, punča…, oko 40-ak vrsta, tu, primjerice,
stoji 1,60 eura. Lani je koštala 11 kuna ili 1,46 eura.

Prodavači se kunu kako je samo malo skuplje nego lani, “ali je
kvaliteta bolja, a porcije su veće”. No jesu li – kolike bi tek
onda trebale biti u Dubrovniku ako im je rekordna cijena 4
eura (30,14kn)?

Kako bilo, kao i sve ostalo, i sladoled postaje sve veći luksuz.
Prije pet godina prosječna cijena kuglice sladoleda u
Hrvatskoj bila je između 7 i 10 kuna (Orebiću 7, Zadru 8, Zagrebu
9-10 kuna), s izuzetkom Poreča, Splita, Rovinja…, gdje je u
sezoni koštala i 12, pa do 15-20 kn u Dubrovniku.

Dvije godine ranije sladoled je u prosjeku koštao od 5 kuna u
Osijeku do 10 kuna u Dubrovniku, dok statistike, primjerice za
2009. bilježe kako je tada prosjek za cijelu Hrvatsku bio 6
kuna. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest