REFORMA VODOVODA

Briše se 160 lokalnih vodovoda, karlovačka regija postaje jedno uslužno područje! Donosi li nam to poskupljenje ili pojeftinjenje vode?

Prema višegodišnjem programu gradnje komunalnih vodnih građevina za razdoblje do 2030. na na ovom području planiraju se provesti ulaganja u razvoj sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u vrijednosti 216 milijuna eura

Ministarstvo gospodarstva uputilo je u e-savjetovanje izmijenjenu Uredbu o uslužnim područjima kojom se ukida oko 160 lokalnih vodovoda, odnosno njihovo pripajanje 41 većem vodovodu na uslužnim područjima. 

Cilj je, kako navode u Ministarstvu, ujednačenje cijena vode, lakše povlačenje sredstava EU za projekte i financijska stabilizacija lokalnih tvrtki.

Novom uredbom mijenja se samo jedna odredba, i to vezana uz uslužno područje broj 38, pa će umjesto vodovoda iz Ploča, koji je bio prvotno namijenjen za preuzimanje manjih vodovoda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, to preuzeti vodovod iz Metkovića. 

Nezadovoljnih i u Karlovačkoj županiji

U Ministarstvu su svjesni da lokalne jedinice neće biti sretne ovakvim ishodom jer odluke o spajanju moraju biti gotove do iduće godine, ali napominju kako su sve zemlje Europske unije radile isto i kako su spajanja nužna, piše Jutarnji list.

Ponovimo kako su o ovoj temi reagirali i gradonačelnici u Karlovačkoj županiji. Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović bio je i dio skupine lokalnih čelnika koji je podnio ustavnu tužbu radi ocjene ustavnosti zakona, dok je gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak apelirala na to da postojeće Komunalno Ozalj ostane podružnica. 

– Nezadovoljnih će uvijek biti, ali mi moramo riješiti gubitke vode i napraviti bolji sustav. Nama je svima cilj da cijena vode bude povoljna jednako u svim dijelovima Hrvatske, kažu u Ministarstvu te dodaju kako je pred nama veliki val investicija kroz NPOO u vrijednosti 600 milijuna eura. 

Navode i kako u nekim lokalnim sredinama postoje posebne tvrtke za vodoopskrbu, a posebne za odvodnju. Sada bi se svih tih oko 160 tvrtki trebalo pripojiti 41 velikoj, što će donijeti i uštede jer neće biti toliko rukovodećeg kadra.

FOTO: Ministarstvo gospodarstva

Vladina reforma vodovoda za karlovačku regiju

Na područjima sedam postojećih javnih isporučitelja, Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Karlovac, Komunalnog Duga Resa d.o.o., Komunalnog Ozalj d.o.o., Vode Krašić d.o.o., Vodovoda i odvodnje Vojnić d.o.o., Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Ogulin te Komunalca d.o.o. Slunj uspostavlja se uslužno područje 14.

Društvom preuzimateljem određuje se Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac i to po kriteriju najveće količine isporučene vode za ljudsku potrošnju korisnicima vodnih usluga i drugim isporučiteljima vodnih usluga u 2020., 2021. i 2022. godini od 10.227.347 m3. 

Cijene vodnih usluga u granicama socijalne priuštivosti 

Budući udio cijene vodnih usluga na ovom području je 2,90 posto neto raspoloživog dohotka kućanstva, što je manje od 3,5 – 4,2 posto odnosno gornje granice socijalne priuštivosti cijene vode u Hrvatskoj. 

Inače, priuštivost cijene vodnih usluga ocjenjuje kao visoka ako iznosi do 3,5 posto neto raspoloživog dohotka kućanstva, umjerenom ako je veća od 3,5 posto i manja od 4,2 posto.

Vlada navodi kako je visoka izvjesnost postizanja cilja povrata troškova od vodnih usluga i priuštivosti cijene vode. 

– Prema višegodišnjem programu gradnje komunalnih vodnih građevina za razdoblje do 2030. na ovom području planiraju se provesti ulaganja u razvoj sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u vrijednosti 216 milijuna eura s 266 zaposlenih koliko će ih integracijom imati jedinstveni javni isporučitelj vodnih usluga, navode u Ministarstvu gospodarstva.

Lokalne tvrtke u gubicima?

Konsolidirani financijski pokazatelji svih postojećih javnih isporučitelja vodnih usluga na ovom području u mjerodavnim godinama u 2020. i 2021. godini zajedno pokazuju financijski gubitak u visini od 1,6 posto ostvarenog prihoda od prodaje i 0,4 posto u odnosu na ukupne poslovne prihode. 

To je, navode u Ministarstvu, prihvatljiv gubitak odnosno unutar je granice od 10 posto u odnosu na prihode od prodaje odnosno od 8 posto u odnosu na ukupne poslovne prihode. 

– Jedinstveni javni isporučitelj odnosno Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac, pod pretpostavkom povećanja prihoda, ima potencijal za postizanje potpune financijske stabilnosti i poslovne samoodrživosti, poručuju iz Ministarstva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest