Jedan od najljepših i najšarenijih programa Zvjezdanog ljeta
svakako je već godinama Međunarodni festival folklora. Skupine iz
Burundija, Gruzije, Indonezije, Španjolske i Turske te albanska
skupina iz Sjeverne Makedonije zaista su oduševile prepuni Šanac
na sinoćnjim nastupima, a mnogi s dodatnim nestrpljenjem očekuju
srijedu i “Okuse svijeta”, novu manifestaciju koja nam donosi
gastro specijalitete iz zemalja sudionica!
Ove godine bit će tu zaista puno toga zanimljivog, ukusnog i
novog, bit će jela koje većina nije još mogla probati, a u samu
srijedu uz sve to održat će se i prigodni Cooking Show, ali i
izložba tradicijskih instrumenata, dok će Knjiguljica svaki dan
održavati program “Putujemo svijetom” za djecu (u srijedu
Indonezija, u četvrtak Turska, u petak Gruzija, u subotu
Španjolska).
Kućice četiriju restorana koji će po originalnoj recepturi i s
originalnim začinima pripremati jela radit će od srijede do
subote od 17 do 23 sata, a evo što se sve nudi!
Kućica restorana DP: Turska i Španjolska
TURSKA
Glavno jelo: Manti (okruglice punjene začinjenim mljevenim mesom
i lukom), adana kebab, pastirska salata s narom i bulgurom
Deserti: baklava, keşkul (mliječni puding s bademom)
Pića: elma çayı (ledeni čaj od jabuke), ayran (slano piće na
bazi jogurta)
ŠPANJOLSKA
Glavno jelo: Paella
Desert: Churrosi s čokoladom
Pića: Sangria, Estrella Damm pivo
Kućica restorana Kristal: Burundi i Hrvatska
BURUNDI
Glavna jela: Boko boko harees (bulgur i piletina s kurkumom, ghee
maslacom i crnim paprom); burundijski grah i plantana banane uz
chapati pogačice; Mchicha (vegetarijanski obrok s lisnatim
povrćem)
Deserti kolač od datulja i banana, burundijski keksi
HRVATSKA
Štrukli, međimurska gibanica, vina, domaći sokovi, CROcktail
(zadarski maraschino, sok od višanja, limun, arancini)
Kućica restorana Žganjer: Sjeverna Makedonija i
Gruzija
SJEVERNA MAKEDONIJA (albanska skupina)
Glavno jelo: Pispili (kukuruzna pita sa špinatom)
Deserti: slatki keksi sheqerpare, qumeshtore (kolač od
sira)
Pića: Skenderbeu konjak, Trendafili sirup
GRUZIJA
Glavna jela: Khinkali (knedle punjene mesom), Phkali
(tradicionalno jelo s različitim povrćem i orasima)
Deserti: Gozinaki (tradicionalni gruzijski desert s medom i
orasima), halva od kukuruznog brašna i oraha
Pića: Gruzijsko crno vino, Tarragon limunada
Kućica restorana Teriyaki: Indonezija
INDONEZIJA
Glavna jela: Nasi goreng (nacionalno jelo od pržene riže), Satay
(marinirani ražnjići u umaku od kikirikija)
Deserti: Bubur ketan hitam (puding od crne riže, kokosovog
mlijeka i kokosovog šećera), Klepon (kuglice od rižinog brašna,
kokosovog mlijeka, arome lista pandana i gula gula palminog
šećera)
Pića: Pletok pivo na bazi đumbira, limunske trave, začina i
lišća pandana, Timun selasih – koktel na bazi krastavaca, limete,
sirupa lubenice i lychee sirupa