Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete
S tržišta u Hrvatskoj povlači se jedan proizvod zbog prisutnosti
štetne tvari koja može utjecati na zdravlje ljudi.
Kako su izvijestili iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u
prometu hranom, povlače se slane sardine marke Stella zbog moguće
prisutnosti histamina iznad zakonski dopuštenih granica, piše
Slobodna Dalmacija.
Proizvod se prodaje u vakuumiranim pakiranjima od 200 grama.
Proizvođač je talijanska tvrtka Stella iz Milana, a preporučljivo
je da usoljenu srdelu preventivno ne konzumirate i vratite je na
prodajno mjesto.
Iz europskog sustava tumače kako je rizik ozbiljan, a povišene
vrijednosti histamina otkrivene su službenim kontrolama na
tržištu, i to na prodajnim mjestima u Italiji. Srdele su se
prodavale u Italiji i Hrvatskoj, a zemlja prijave je Italija.
Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na
taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na
nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske
uvjete.
Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina,
glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i
svrbež.
S tržišta u Hrvatskoj povlači se jedan proizvod zbog prisutnosti
štetne tvari koja može utjecati na zdravlje ljudi.
Kako su izvijestili iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u
prometu hranom, povlače se slane sardine marke Stella zbog moguće
prisutnosti histamina iznad zakonski dopuštenih granica, piše
Slobodna Dalmacija.
Proizvod se prodaje u vakuumiranim pakiranjima od 200 grama.
Proizvođač je talijanska tvrtka Stella iz Milana, a preporučljivo
je da usoljenu srdelu preventivno ne konzumirate i vratite je na
prodajno mjesto.
Iz europskog sustava tumače kako je rizik ozbiljan, a povišene
vrijednosti histamina otkrivene su službenim kontrolama na
tržištu, i to na prodajnim mjestima u Italiji. Srdele su se
prodavale u Italiji i Hrvatskoj, a zemlja prijave je Italija.
Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na
taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na
nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske
uvjete.
Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina,
glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i
svrbež.