Za cijene svinjetine kaže da su na njih utjecali afrička kuga i problemi na globalnom tržištu. Nakon završetka rata u Ukrajini, trebat će i nekoliko godina da se cijena svinjetine stabilizira
Profesor sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta Ivo Grgić objasnio
je zašto dolazi do visokih cijena svinjetine.
“Kod svinjetine su poznati takozvani svinjski ciklusi. Cijene idu
prema gore do jednog svog maksimuma, a one ovise o nekoliko
čimbenika. To su prvo imputi koji su glavni u proizvodnji
svinjskog mesa, to su hrana i energija i s druge strane to je
pitanje potrošnje nekih drugih mesa. Znači, cijena raste do
određene razine, a onda počne padati”, kazao je za net.hr.
Objašnjava kako su visoke cijene za očekivati zbog svega što se
dogodilo, a to je pojava i afričke kuge i problemi na globalnom
tržištu. Porast cijena se može očekivati kao i kasnija
stabilizacija.
Što se tiče pojave afričke kuge, kaže da je ona na visinu cijena
utjecala više psihološki.
“U tome jedni profitiraju, a drugi gube. Profitiraju oni koji
nisu obuhvaćeni time i koji nude svinjsko meso jer mogu pravdati
time neka povećanja cijena, a gube potrošači jer uvijek se
prelama preko potrošača. To je više jedna psihološka nego stvarna
opasnost. No, ne isključuje mogućnost ako zahvati veće područje.
To nije samo trenutak eutanazije nego mora proći određeno
razdoblje da bi se s tih područja moglo trgovati i živim
svinjama, ali i prerađevinama tih svinja”, istaknuo je.
Što se tiče cijena svinjetine, kaže da ono što se dešava u
Hrvatskoj, dešava se u cijeloj Europi i svijetu. “Oscilacije i
kolebanje cijena je nešto normalno, one su puno intenzivnije u
zadnjih nekoliko godina počevši od problema koje je izazvao
covid, zatim rat u Ukrajini gdje se sve druge stvari pokrivaju
time. Međutim, one su puno opasnije za one sustave gospodarstva
gdje imamo nisku razinu dohotka, odnosno veće izdatke za
prehranu, tako da 5% u Hrvatskoj kada porastu cijene, puno je
opasnije nego u Njemačkoj”, dodao je.
Cijene će biti pod pojavom te kolebljivosti sve dok postoje neki
razlozi na koje se mi možemo pozivati. “Dok god traje sukob u
Ukrajini, to je jedan od razloga da se pravda sve ono nevaljalo
što činimo time. I kad stane rat, za očekivati je još jedno 4-5
godina fluktuacija cijena prema gore i prema dolje”, kazao je
profesor.
Na pitanje postoji li ikakva šansa da cijene mesa, voća i povrća
budu na nekoj razini od prije 3-4 godine, Grgić kaže da nema, jer
“povratka nikad nema”.