STIŽE POMOĆ

Vlada iz proračunskih zaliha potegnula sredstva za hitnu sanaciju stambenih objekata od nevremena, evo koliko će biti preusmjereno Karlovačkoj županiji

Premijer Plenković naglasio da je to prva intervencija i pomoć stradalim županijama

Na današnjoj sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na olujna nevremena koja su posljednjih tjedan dana pogodila Hrvatsku. Izrazio je žaljenje zbog smrtnih slučajeva i uputio sućut obiteljima preminulih. 

Kazao je kako je u subotu održan krizni sastanak svih županija pogođenih nevremenima i svih tvrtki koje će sudjelovati u obnovi. 

– Činimo sve kako bismo pomogli građanima u sanaciji štete. Ovakva grmljavinska oluja nije zabilježena od 19. stoljeća, rečeno nam je u DHMZ-u, što dovoljno govori o njenom intenzitetu, poručio je Plenković.

Vlada je donijela i odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna eura koje će se rasporediti županijama koje su podnijele zahtjeve. Ministarstvo financija zaprimilo je zahtjeve Brodsko-posavske, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije za osiguranje sredstava za sanaciju štete nastale uslijed jakog olujnog nevremena.

Sve navedene županije donijele su odluke odnosno rješenja o proglašenju prirodne nepogode. Iz Vlade ističu kako je s obzirom na razmjer nevremena i nastale štete u ovom trenutku prioritet osigurati pomoć za hitne sanacije na stambenim objektima nužnima za život. 

– Prema preliminarnim procjenama, troškovi sanacije nastale štete značajno premašuju fiskalne kapacitete proračuna navedenih županija, stoga su iste zatražile pomoć u sanaciji šteta, navode iz Vlade.

U državnom proračunu planirana su sredstva proračunske zalihe koja se koriste za financiranje rashoda nastalih pri otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških i ostalih nepredvidivih nesreća odnosno izvanrednih događaja tijekom godine.

U ukupnom iznosu od 20 milijuna eura bit će preusmjerena upravo za hitnu sanaciju štete na stambenim objektima nužnima za život. Od toga, Karlovačkoj županiji 1.344.827 eura. 

Izvor: Vlada RH

Županije se zadužuju da, kao primatelji sredstava, utvrde kriterije za raspodjelu sredstava stradalim jedinicama lokalne samouprave, a odobreni iznos županijama isplatit će se jednokratno po utvrđivanju navedenih kriterija.

Ponovimo kako je županica Martina Furdek Hajdin ovog tjedna proglasila priorodnu nepogodu za područje općina Žakanje i Ribnika, a prve procjene govore o štetama od minimalno 10 milijuna eura. Premijer Plenković naglasio da je to prva intervencija i pomoć stradalim županijama.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest