Božićnice zaposlenicima Županije, u gradskoj upravi i tvrtkama stižu bonovi, u ustanovama ni to

Božićnicu će ove godine dobiti zaposlenici Karlovačke županije i njenih ustanova, bez nje su i dalje zaposleni u karlovačkim gradskim ustanovama, dok u Gradu Karlovcu i gradskim tvrtkama dobivaju bonove. Podsjetimo, zaposlenici državne uprave i ove godine neće dobiti – ništa.

Proizlazi to iz odgovora na naš upit o božićnicama, onih pristiglih, jer tjedan dana nije bio dovoljan da odgovore dostave: gradovi Ozalj i Slunj, Županijska uprava za ceste i Razvojna agencija Karlovačke županije te Mladost i Gradska toplana.

Dar za djecu

I dok su božićnice smanjene ili ukinute, dar za djecu jedini nije diran – isplaćen je, 600 kuna po djetetu mlađem od 15 godina, u svim gradskim upravama, tvrtkama i ustanovama, kao i onima u nadležnosti Županije.

Upravo u njoj i njenim tvrtkama, odnosno, ustanovama isplaćena je božićnica. Manja no što je kolektivnim ugovorom predviđeno, ali božićnica u obliku kakvom je i do sad bila, ne, primjerice, u bonovima.

– Karlovačka županija je za svoje djelatnike osigurala isplatu božićnice u visini od tisuću kuna. Važećim Kolektivnim ugovorom za božićnicu je predviđen iznos od 1.500 kuna, ali u dogovoru s zaposlenicima, uzimajući u obzir gospodarsko-socijalnu situaciju i proračunske mogućnosti Karlovačke županije, prihvaćena je odluka o isplati navedenog iznosa. Božićnica je osigurana za sve zaposlenike Karlovačke županije njih 95-ero (91 na neodređeno i 4 na određeno vrijeme), bez dužnosnika, kojim neće biti isplaćena, naveo je pročelnik Bernardo Pahor.

U Ogulinu još ne znaju?

Isti iznos božićnice dobili su i zaposleni u Centru za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodosu, njih petero, kao i Javne ustanove Natura Viva, njih osmero.

I dok u Gradu Ogulinu još ne znaju hoće li biti isplaćena božićnica, u Gradu Dugoj Resi znaju da, kao i prijašnjih godina, ni ove od božićnica ništa.

– Temeljem odluke gradonačelnika, a zbog nedostatnih proračunskih sredstava, odnosno zbog proračunskih ušteda radi opće teške financijske situacije, službenicima i namještenicima Grada Duge Rese ne isplaćuju se božićnice od 2012. god. te se neće isplatiti ni ove godine, navela je pročelnica Helena Milković.

U vrtiću Karlovac godišnje nagrade

Božićnice ove godine nema u ustanovama u vlasništvu Grada Karlovca: kao i lani, nije isplaćena u Zorin domu, Gradskoj knjižnici, Gradskom muzeju i Dječjem vrtiću Četiri rijeke. U drugom, Dječjem vrtiću Karlovac, novčana stimulacija nekima ipak stiže.

– Za ostvarene nadprosječne rezultate rada u 2015. godini za 85 radnika bit će isplaćena jednokratna godišnja nagrada u iznosu od 1.000 kuna po radniku, najavili su.

Dok, po odgovorima direktora, božićnice nemaju zaposlenici Hrvatskog radio Karlovca i Hostela Karlovac, u ostalim gradskim tvrtkama i Gradu Karlovcu, zaposleni će ipak nešto dobiti. Ne zove se božićnica, nije u novcu, ali jednako vrijedi i dobro će doći.

Bonovi od 500 i 800 kuna

– Grad Karlovac nije isplatio božićnicu, međutim, Sindikalna podružnica zaposlenika u upravi Grada Karlovca uputila je u listopadu ove godine gradonačelniku Grada Karlovca prijedlog za sklapanje Dodatka III. Kolektivnom ugovoru kojim je traženo: povećanje osnovice za izračun plaće službenika odnosno namještenika za 2%, povećanje dodatka za topli obrok za 200 kn, uplata premije dobrovoljnog mirovinskog osiguranja za službenike i namještenike mjesečno porezno neoporeziv iznos u narednih 5 godina, isplata prigodne godišnje nagrade u iznosu 2.500 kuna. Od predloženog, Dodatkom III. Kolektivnog ugovora Grada Karlovca odobrena je samo isplata jednokratnog bona službenicima i namještenicima u visini 500 kuna što je u pregovorima sa sindikatom kod potpisivanja zadnjeg Kolektivnog ugovora načelno i neuvjetovano bilo i obećano, odgovorila nam je glasnogovornica Katarina Matasić.

Umjesto božićnica, bonovi će biti podijeljeni i u tvrtkama u vlasništvu Grada Karlovca. Po 800 kuna u bonovima dobit će zaposleni u Inkasatoru, Čistoći, Vodovodu i kanalizaciji te Zelenilu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest