Grad izgubio još jedan sudski spor – 1999. trebali platiti 1,5 milijuna kuna, sad će porezni obveznici dati triput više

Čak 4,5 milijuna kuna platit će Grad Karlovac iduće godine za izgubljeni sudski spor, započet prije 15-ak godina.

Doznalo se to na današnjem Aktualcu, nakon što je Marina Novaković Matanić (SDP) primjetila da “Grad nema 2,8 milijuna za besplatne udžbenike, a ima 4,5 milijuna za nečije pogreške za koje nitko ne odgovara?!”

Spor o prostoru Turističke zajednice

Na njeno pitanje kako je došlo do toga da Grad treba platiti 4,5 milijuna kuna i tko je to vodio, odgovorio je gradonačelnik Damir Jelić, napomenuvši da bi o sudskim sporovima i troškovima, onima u Gradu i njegovim tvrtkama i ustanovama, trebalo napraviti tematsku sjednicu Vijeća.

– U tom sudskom sporu radi se o prostoru u kojem je Turistička zajednica, preko puta Županije, u zgradi koja je na kraju pripala državi. Vodili smo spor za nešto što je u međuvremenu postalo državno vlasništvo. Da je naše ostalo, kako tako, ovako je paradoks. Tvrtka koja je radila smatrala je da je odradila radova za 1,5 milijun kuna koje Grad nije platio.

Presuda pravomoćna, treba platiti

U siječnju 1999., kada je pokojni Branko Vukelić bio gradonačelnik, raskinut je taj ugovor. Tužba je podnesena prema gradu 7.12.01.; u to je vrijeme gradonačelnik bio Božo Joha. Od tada sudska trakavica kreće. U 3. mjesecu 2007., gradonačelnik je bio Miro Škrgatić, donesen je prvi stupanj, nepovoljan prema Gradu. Škrgatić je uložio žalbu i tražio vještačenje cijene. Grad je tužen za 1,5 milijun, a vještačenje je pokazalo da su ulaganja bila 1,320.000 kuna. Na 1,3 milijuna kuna realnog ulaganja sve ostalo, do 4,5 milijuna, su kamate. Došli smo do pravomoćne presude, nema dalje i Grad to treba platiti. Platiti jer će nam blokirati račun, a jedina srećica u tome je što to možemo odraditi a ne sazivati vas na rebalanse. S druge strane, kako je to postalo državno vlasništvo, možemo tražiti da nam to vrati nazad. Poznavajući Državu, hoćemo li ponovo na sud, s Državom? Volio bih da o tome i svim sudovima diskutiramo na jednoj sjednici. Imam osjećaj da je lijepo imati treći mandat gradonačelnika, a s druge strane baš i nije: stižu na naplatu neke stvari, ova iz prošlog tisućljeća, ispričao je Jelić.

Sve na teret građana

Novaković Matanić je ponovila da se za novac koji će otići na penale moglo kupiti udžbenika za nekoliko školskih godina. Nije propustila podsjetiti ni tko je bio na vlasti u gradu kada je spor nastajao.

– 1999. je HDZ bio na vlasti, a sad je došao red na sve nas. Koliko će koštati to što radite sada? Građani ne plaćaju porez da biste vi radili štetu, nego da nešto dobiju natrag. A ne dobivaju ništa, vaš nerad, krive procjene. Štetu ne plaća nitko nego građani, rekla je Novaković Matanić.

Jelić je uzvratio da je to što čini nekorektno prema njemu osobno te da se on nije bavio politikanstvom, ni onda kad su plaćani dugovi za Hrvatski radio Karlovac “za koje je odgovorna vaša koalicija”

Jelić: Odgovornost na mojim prethodnicima

– Imate dovoljno inteligencije da određene karike niste slučajno izbacili i k tome stavili u kontekst udžbenika za djecu i zaodjenuli u nešto čime se ne bi trebali igrati. Odgovornost ovdje je na trojici mojih prethodnika, a tužba od 7.12.01. za nešto što je tada moglo s 1,5 milijun kuna biti riješeno. Ako me tjerate na politikantstvo, mogao bih vas pitati zašto vaš gradonačelnik to tada nije riješio? A ja to nisam izrekao. Mogao sam napasti prije nego što sam bio napadnut, a lijepo sam rekao čija je odgovornost, imenovao čak i ljude koji su u vječnosti. Upravo iz te odgovornosti podijeljene, jer ju čitam, HDZ-ove ne bježim, zašto vi od odgovornosti druge, SDP-a sa svojim partnerima, da – ja to neznam. Mogao bih sad reći da je najveća odgovornost na HSS-u jer je bio u obje koalicije. Gdje ide, u nedogled, naša gluposti? Rekao sam da ću za ono što me prozivate, a nemam odgovornosti, ja javno podastrijeti, kao i za ono što traje, a dio je moje odgovornosti. Vaša ljutnja što je novac otišao u nepovrat je opravdana, a ono što je osobno, nemojmo činiti, zaključio je Jelić.

Tematske točke na sjednicama, po današnjoj najavi, tako bi trebale biti o sudskim sporovima, Turističkoj zajednici i Sportskoj zajednici grada.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest