ZANIMLJIVO

Pogledajte koliko imamo automobila i volimo li više benzince ili dizelaše! Imamo i podatke za Karlovačku županiju

Borna Filić/PIXSELL

Najviše dizelaša prošle godine registrirano je u Gradu Zagrebu, njih čak 200036, dok je najmanje dizelaša registrirano na području Ličko-senjske županije, njih 10637

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, Hrvati i dalje najradije voze dizelaše. Naime, prema statistikama iz 2022. godine u Hrvatskoj je registrirano najviše dizelaša, a najmanje plug-in hibrida. Najviše dizelaša prošle godine registrirano je u Gradu Zagrebu, njih čak 200.036, dok je najmanje dizelaša registrirano na području Ličko-senjske županije, njih 10.637.

Ako pitate proizvođače automobila, dizel je passe, a budućnost je u “zelenim” vrstama prometa – električnim automobilima, a prije toga u hibridima koji služe kao svojevrstan prijelaz na struju. Hibrida i u Hrvatskoj ima više nego električnih automobila, no i dalje manje nego primjerice benzinaca.

Najviše hibridnih vozila prošle godine bilo je registrirano u Gradu Zagrebu (9323), nakon toga na području Zagrebačke županije (2648), dok je na trećem mjestu Splitsko-dalmatinska županija s ukupno registriranih 2633 hibrida. Najmanje hibridnih vozila bilo je registrirano u Ličko-senjskoj županiji, njih 47.

Najmanje strujića u Lici

Po broju električnih automobila, i ovdje vodi Grad Zagreb gdje je prošle godine bilo registrirano 1803 automobila na struju. U Zagrebačkoj županiji registrirano je 569 električnih automobila, a u Splitsko-dalmatinskoj 485. Blizu je i Primorsko-goranska županija gdje je u 2022. godini registrirano 469 električnih automobila, dok je najmanje električnih automobila registrirano u Ličko-senjskoj županiji – njih 6.

Manji broj registriranih električnih automobila bio je i u Virovitičko-podravskoj županiji (23) te u Požeško-slavonskoj županiji (32).

Čitajte više na Net.hr-u.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest