Nezaposlenost u Karlovačkoj županiji ove godine prvi put došla na onu od prije dva desetljeća – lani kao pretkrizne 2008.

foto ilustracija

– Ove godine prosječan broj nezaposlenih u Karlovačkoj županiji je ispod 10.000, brojka koja je ovdje zadnji put bila prije 20 godina, kazao je predstojnik karlovačkog Područnog ureda HZZ Žarko Vukobrat na današnjoj sjednici županijskog GSV-a.

Podsjetio je da je prošli mjesec u županiji evidentirano 9.243 nezaposlenih te da je trend pada broja nezaposlenih ispod 11.000 započeo lani. Tada je ta brojka dosegla nivo koji je prije toga posljednji put imala pretkrizne 2008.

Od lani je započeo i trend povećanog broja oglasa za slobodna radna mjesta, kada je premašio 3.000, brojku također prije toga evidentiranu 2008. Ove je godine broj objava slobodnih radnih mjesta premašio 4.000.

Ono što je također konstanta, ali loša, jest obrazovna struktura nezaposlenih. 

– Jedna trećina nezaposlenih ima završenu ili nezavršenu osnovnu školu, a isto toliko neki oblik srednjoškolskog obrazovanja ispod četverogodišnjeg. Druga nepovoljna okolnost jest velik udio dugotrajno nezaposlenih osoba. Njih je 58 do 62 posto, naveo je Vukobrat.

Predsjednik Gospodarsko socijalnog vijeća Nikola Badovinac ocijenio je da pomaci postoje, ali i da je “evidentan nedostatak kvalitetnih programa u poduzetništvu koji bi smanjenju nezaposlenosti, odnosno, povećanju zaposlenosti dali još veći zamah”.

Badovinca će na mjestu predsjednika, prema dogovoru socijalnih partnera, iduće godine zamijeniti Ivan Banjavčić, predstavnik Karlovačke županije. Dopredsjednici će biti  Igor Jurković, predstavnik poslodavaca, a sindikalnih središnjica Nikola Badovinac.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest