STRATEŠKO PITANJE

Što Karlovačka županija radi po pitanju demografske obnove i revitalizacije? Županica tvrdi: Rezultate sustavnog i kontinuiranog rada mi već vidimo

foto ilustracija RTL/Pixsell

U ovu školsku godinu upisano je čak 30-ak prvašića više u odnosu na prošlu godinu, a to je pozicioniralo Karlovačku županiju među pet županija u Republici Hrvatskoj s najvećim brojem novorođene djece, istaknula je županica

Pitanje demografije već je dugi niz godina aktualno pitanje u Europi i svijetu, stoga je i demografska revitalizacija strateško pitanje Republike Hrvatske. U cilju razmjene informacija o demografskim mjerama i aktivnostima, organizirana je trodnevna radionica pod nazivom “Suočavanje s demografskim izazovima” namijenjena dužnosnicima i rukovodećim službenicima u javnoj upravi, središnjoj državnoj razini te jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Radionica je organizirana u suradnji Državne škole za javnu upravu, Hrvatskezajednice županija i Karlovačke županije, a vodi ju Laurent Toulemon s francuskog Instituta za javnu upravu. Sudionici radionice bave se temama poput populacijskih kretanja, projekcijama stanovništva te politikama vezanim uz feritlitet, mortalitet i migracije. 

Županica Martina Furdek Hajdin podsjetila je na sve napore koje Karlovačka županija ulaže u demografsku revitalizaciju, od stambenog zbrinjavanja mladih obitelji na ruralnim područjima, paketi za novorođendač i novčane potpore, osnivanje vrtića pri školama u općinama gdje oni nisu bili ustrojeni, kao i brojna ulaganja u obrazovne i zdravstvene ustanove i njihove potrebe. 

– Ovim putem moram istaknuti dvije važne činjenice koje su zasigurno rezultat sustavnog i kontinuiranog rada, a to je upis čak 30-ak prvašića više ovu školsku godinu u odnosu na prošlu godinu te pozicioniranje među pet županija u Republici Hrvatskoj s najvećim brojem novorođene djece, istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.

Radionici su nazočili državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević, zamjenici županica Vesna Hajsan Dolinar i Dejan Mihajlović, direktorica Nikola Tesla Experience Centra Martina Marušić Britvec, predstavnici Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te pročelnici iz Karlovačke, Sisačko – moslavačke i Zagrebačke županije te brojni drugi sudionici iz jedinica lokalne samouprave. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest