Godina na izmaku za Vodovod i kanalizaciju najizdašnija po investiranju i broju projekata

Više od 22 milijuna kuna ulaganja u obnovu kanalizacije i vodovodne mreže uložila je gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija u godini na izmaku.

Kako je na današnjoj tiskovnoj konferenciji rekao direktor Ivan Mrzljak, ovo je najizdašnija godina po investiranju i broju projekata, dok je svakako pohvalno što je uloženo više od 20 milijuna kuna vlastitih sredstava poduzeća dobivenih iz amortizacije, naknada za razvoj i samim uštedama u poslovanju.

Smanjeni gubici vode u mreži

– Nove investicije dovode i do smanjenja gubitaka vode u vodovodnoj mreži, tako da smo samo u dvije godine s 53 posto gubitaka došli na 46 posto, a sada otprilike gubici iznose oko 43 posto. Po tome smo bolji od velikog broja komunalnih poduzeća i najbolji u Karlovačkoj županiji, kazao je Mrzljak. 

Zanimljivo, najveći gubici nastaju u gradskoj četvrti Švarča dok je, navodi Mrzljak, Zvijezda posebna tema jer je i najstariji dio grada. No sustav se ipak obnavlja, pa se možemo ponadati da će i 2016. godina biti dobra u investicijskom smislu.

– Izgrađeno je ili obnovljeno 16 kilometara vodovoda i 1,8 kilometara kanalizacije. Radilo se u Starčevićevoj, Vrazovoj, Petrovićevoj, Obali Račkog i Prilazu Većeslava Holjevca gdje je promijenjeno 1.800 metara cjevovoda bez iskopa. Obnovljen je cjevovod star sto godina i smanjeni su gubici, rekla je Elvira Rožić Marić, voditeljica Sektora tehničke podrške i razvitka.

Velik broj investicijskih projekata

Prezentirala je i projekte u Dubrovačkoj ulici gdje je riješen problem plavljenja igrališta, kišni preljev na Gazi, Vodovod Okić koji će snabdijevati i budući centar na Babinoj gori, rekonstrukciju vodovoda Banija – Kobilić, radove na Mažuranićevoj obali, u Domjanićevoj, Mahičnu, kod Alstoma, u Vraniczanyevoj, te istraživačke radove u Mostanju.

Mrzljak napominje da je u Mostanju pronađeno mjesto za buduće vodocrpilište, te da priključci dijelova grada na novi kanalizacijski sustav i pročistač čine Kupu sve čistijom i otvaraju njezin turistički potencijal.

Podvožnjak na Ilovcu u domeni Hrvatskih cesta

Radilo se i na projektima obrane od poplave. Obala Trnskog više nije problem, kao niti plavljenje ceste u Mostanju, dok je riješen i problem plavljenja igrališta u Šancu. Podvožnjak na Ilovcu je u domeni Hrvatskih cesta, no Vodovod je pružio svoju tehničku pomoć te bi se uskoro i ta problematična točka trebala riješiti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest