POD ZAŠTITOM UNESCO-A

Sokolari ponovo u karlovačkom kraju na tradicionalnoj 9. “SokolarKA-i”, Šegrt: Interes stranih sokolara je velik, imamo ogroman potencijal

- Karlovačka županija s ruralnim prostorom ima ogroman i trenutno neiskorišten potencijal treba dovesti na još jedan korak dalje, jer je sve ostalo napravljeno potpuno samostalno, zaključio je još Šegrt.


Tradicionalni sokolarski susret “SokolarKA”, u svom devetom izdanju održan je jučer u okolici Karlovca. Susret je, kaže sokolar Viktor Šegrt, održan u organizaciji najvećeg i najaktivnijeg Hrvatskog sokolarskog kluba i već tradicionalno Lovačkog društva “Draganići” na čelu s predsjednikom Miljenkom Pušićem i vrijednom ekipom koja s njim radi i koji sokolarenju generalno daju podršku gotovo dvadeset godina.

– Vrhunski tereni, obilje divljači, puno prilika i malo ulova bez negativnog utjecaja na okoliš, divljači stanište i ovoga puta su pokazali zašto je sokolarenje prvi tradicionalni način lova pozicioniran na UNESCO listu, kaže nam Šegrt.

Desetak sokolara je u preko 30 puštanja svojih sokolarskih ptica ulovilo dva kljuna fazanske divljači.

– Trenutno je interesa stranih sokolara za sokolarenje u karlovačkom kraju jako puno. Do sada je nažalost ta prilika već propuštena jer nema sustavnog ulaganja u sitnu divljač koja je temelj sokolarstva, a propisana je UNESCO obrascem na nacionalnoj razini. Karlovački kraj je po njoj bio oduvijek poznat, nastavlja Šegrt.

Također izrazio je nadu da ćemo uz strateški dokument koji postoji za razvoj lovnog i ribolovnog turizma Karlovačke županije već na godinu vidjeti neke pomake i tradicionalnu desetu obljetnicu UNESCO sokolarske baštine koja je pripremljena od strane Hrvatskog sokolarskog kluba osnovanog u Karlovcu i organizirati susrete s velikim brojem sudionika i uz podršku.

– Karlovačka županija s ruralnim prostorom ima ogroman i trenutno neiskorišten potencijal treba dovesti na još jedan korak dalje, jer je sve ostalo napravljeno potpuno samostalno, zaključio je još Šegrt.
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest