TRADICIJA VEĆ IZUMIRE

Tradicionalni običaj svinjokolje sve je rjeđi i na karlovačkom području – je li ovogodišnji i posljednji po starim običajima?

I u okolici Karlovca ovih se dana obavljaju ovi tradicionalni običaji. Posjetili smo jedan takav obiteljski običaj u okolici grada. Tko zna možda im je to, nažalost, posljednji po starim pravilima. Zasigurno ne i posljednji uopće!

Sjećate li se kako su mediji prije ulaska u Europsku uniju
izvještavali o tome kako ćemo ulaskom u EU izgubiti pravo na
tradiciju, prije svega mogućnosti da se peče rakija, prodaje
domaći sir i vrhnje na tržnicama, a ono najvažnije, da će se
ukinuti slavonski običaji svinjokolja u dvorištima i pravljenje
tradicionalnih kulena, čvaraka, kobasica? 

Svinjokolja, godišnji tradicionalni običaji klanja svinja raširen
u mnogim područjima. Običaj je naročito tradicija panonskih
krajeva — Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke, Vojvodine,
Posavine, Podravine. Obično se obavlja u zimskim mjesecima,
studeni ili prosinac. Zadržao se do današnjih dana, ali
modernizacija društva smanjuje ovaj običaj koji je u padu.
Zadržali su se još uvijek u starim kućanstvima kao tradicija ili
u kućanstvima koji slijede tradicionalne običaje življenja i
gastronomije lokalnog područja. Glavni proizvodi klanja su sušeno
dimljena kobasica, krvavica, kulen, šunka, čvarci prženi u
vlastitoj masti dobiveni topljenjem. Osnovno je napomenuti da sve
te proizvode lokalno stanovništvo začinjava prema vlastitom ukusu
i procesu sušenja ili dimljenja što je proizvod vlastitog ukusa
pojedinca.

Iako nam te tradicijske običaje nije ukinula “zla” EU, koja
svojim pravilima i zakonima nastoji uvesti red u sve segmente
proizvodnje hrane. Seljaci strahuju od izumiranja ove tradicije i
kažu da će, ako treba, praviti kobasice i kulene u ilegali, kao
što i danas neki peku rakiju u neregistriranim kazanima, samo da
sačuvaju svoje običaje. 

Nažalost, tradicija svinjokolja već je odavno počela izumirati.
Prije svega zato jer ljudi više ne uzgajaju svinje, kao što je
ranije svaka kuća imala dvoje ili troje svinja koje je hranila za
svinjokolju. Na selima je sve manje mladih ljudi, a i sve manje
onih starijih koji uopće znaju praviti ove delicije. Tradicija se
već pomalo počela ukidati, sama po sebi, kako nestaju sela …

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest