PREGLED GODINE

Karlovac u 2023. godini! Opraštamo se s godinom velikih radova, prirodnih katastrofa, ali i kulturnih i sportskih uspjeha (1/2)

U prvoj polovici godine radovi su se tek zahuktavali, veselili su nas sportaši, zabrinjavale nove poplave...

Godinu koja je za nama prije svega ćemo pamtiti kao godinu velikih radova. S odmakom i pogledom unatrag, vjerujemo, bit će to potpuno pozitivna odrednica, jer u tijeku su komunalni radovi kakvih nije bilo desetljećima i koji će riješiti mnogobrojne probleme s kojima se suočavamo već jako dugo. 

Dakako, nešto je manje ugodno “živjeti te radove”, razrovane i prekopane ulice, prometne i druge blokade, iako treba i biti iskren pa priznati da na svaki opravdani prigovor na poneki šlampavo određen posao dolaze i barem dva potpuno besmislena gunđanja, koje polako postaje hrvatski (pa i karlovački) nacionalni sport. 

Snašlo nas je ove godine, nažalost, i podosta prirodnih katastrofa, od rekordnih poplava pa do velikih ljetnih oluja s još većim štetama, ali bilo je, naravno, i puno lijepih stvari, posebno na području kulture i sporta, a na ljeto smo mogli i zaista gotovo svakodnevno uživati u mnogobrojnim događanjima.

Uglavnom, evo kako je to izgledalo u prvoj polovici godine!

SIJEČANJ

1. Karlovčani i Karlovčanke veselo ušli u Novu godinu uz hitove Magazina. Prava “proljetna” večer izvukla mnoge na gradske ulice i na Promenadu.
– “palo” je i novogodišnje kupanje u Korani uz šampanjac

2. Prvi radni dan u godini ujedno je i prvi dan u kojem je službena valuta postao euro.

9. Kristina Čunović nova ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića.

19. Miran početak godine pokvarile, a što drugo nego – poplave. Na nabujaloj Kupi i Korani izvanredne mjere obrane.

20. Proglašeni najbolji sportaši grada – to su odbojkašica Doris Barić, atletičar Bruno Belčić, strijelci Policajca i odbojkašice Kelteksa!

23. Uslijedio je i snježni kaos. Prigovori na Zimsku službu često su pretjerani, a očekivanja nerealna, no ovog puta podbacili su na svim razinama.

24. Otvorena 49. Zimska likovna kolonija ZILIK, jedna od najljepših karlovačkih kulturnih tradicija.

30. Najavljena obnova OŠ Dragojle Jarnević uzburkala duhove među roditeljima u školama koje bi trebale primiti učenike dok traju radovi. Nakon puno buke stvar je riješila – odgoda obnove.

VELJAČA

6. “Zaboravljeni” zečji nasip na koranskoj šetnici nekome će poslužiti kao građevinski materijal – vreće se pod okriljem mraka trpaju u gepeke.

7. Obnavlja se povijesna zgrada karlovačkog Gradskog muzeja.

10. Zdravko Eremić novi direktor Gradske Toplane.
– a kad smo kod Gradske Toplane, po cijelom gradu radi se na dugo očekivanoj i svakako potrebnoj obnovi vrelovoda, no vrijednost radova mala je utjeha onima koji zbog radova usred zime svako malo ostaju bez grijanja.

12. Strijelci karlovačkog Policajca ekipno, a Matija Cindrić pojedinačno postali prvaci Hrvatske u streljaštvu, disciplina zračni pištolj.

21. Fašnik! Mališani iz dječjih vrtića svojom tradicionalnom povorkom uljepšali gradske ulice, a veselo i bučno slavilo se i u već legendarnoj Fašničkoj republici Grabrik!

23. U Zvijezdi prilikom radova pronađeno vrijedno arheološko nalazište – stara cesta iz ranih dana karlovačke tvrđave.

24. Ivana Kovačić nova je ravnateljica Opće bolnice Karlovac.

27. Karlovački mladi robotičari, osnovci i srednjoškolci, treći u državi – srednjoškolci izborili i nastup na Europskom prvenstvu.

OŽUJAK

1. Najavljena “crna srijeda” donijela nova velika poskupljenja, Hrvatska u samom vrhu EU po rastu cijena.

2. Warner Bros uručio veliku nagradu Albertu Gajšaku – njegov CircuitMess Batmobile je najinovativniji proizvod godine!

6. Karlovčanka Renata Novosel nova je dvoranska svjetska rekorderka u skoku u dalj – preskočila je 5,29 metara.

7. Diljem grada počinju radovi na aglomeraciji, održavaju se sastanci s građanima kojima će u narednom periodu trebati i dosta strpljenja.

8. Napokon krenula i obnova Hrvatskog doma, kultne zgrade za generacije i generacije Karlovčana.

11. Peđa Gvozdić oduševio krcati Zorin dom na premijeri monokomedije “Pračovjek” – tijekom godine ponovit će to puno puta u Karlovcu, Zagrebu…

16. Prigodno, na 16. ožujka – 16 novih klupa u karlovačkim parkovima. Izradili su ih učenici Šumarske i drvodjeljske škole.
– Još jedna uspješna premijera u Gradskom kazalištu Zorin dom – “Balon, slovo i papir” oduševili najvažniju publiku: djecu!

22. Objavljen indeks lakoće poslovanja – poduzetnici Karlovac ocijenili sa skromnih 2,43 no i to je dovoljno za solidno 13. mjesto na listi 50 gradova.

23. Predstavljen projekt Tehničke škole “STRuKA i TI”: Zgrada nekadašnje Oružane postat će Regionalni centar kompetentnosti Karlovačke županije.

29. Istraživanje među Karlovčanima – primjećuju pomake u turizmu, najzadovoljniji su zelenilom, a glavni cilj su uređenije fasade.

31. Uzbudljivi Quattro River Rally u središtu grada sjajna je najava još jednog izdanja World Rally Championshipa u travnju.

TRAVANJ

2. Iz EU fondova osigurano 680 milijuna eura za 22 grada u Hrvatskoj kako bi se razvijala urbana središta – među njima je i Karlovac.

7. Karlovačke glumice Ana Maria Štefanac i Petra Cicvarić dobile vrijedne nagrade na 16. Festivalu dječje drame “Mali Marulić” – Ana Maria za glumu, Petra za tekst.

11. Vrtićanci s Dubovca svrabljivi, puni ušiju i imaju gliste, a roditelji bijesni na upravu: “Ni o čemu nas ne obavještavate i sami moramo tražiti rješenja”.

12. Karlovačke odbojkašice fenomenalne druge u Hrvatskoj! Igrat će i u europskom Kupu CEV.

15. Pobjedom nad Zadrom, nekoliko kola prije kraja prvenstva, rukometaši Karlovca osigurali povratak u Premijer ligu.

16. Održani izbori za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. HDZ je premoćni pobjednik, no nezavisne liste slavile su na Borlinu, Drežniku i na Gazi.

18. Dok traje obnova Hrvatskog doma, udruge mladih pokrenule zanimljiv novi projekt “Scena u kvartu” – počelo je sa Zvijezdom uz izložbe, radionice, koncerte…

20. Osnovan eko savez “Čuvari četiri rijeke”, javnosti se predstavili na ušću Dobre u Kupu.

22. Veleučilište u Karlovcu proizvodi i prodaje bespilotne letjelice – iza ideje stoje znanstvenici Denis Kotarski i Petar Piljek.

27. Bilo je i vrijeme! Vlada RH osigurala dva milijuna eura za nabavku novog CT-a i uređaja za magnetsku rezonancu karlovačkoj Općoj bolnici.
– Karlovac, talijanska Palmanova i poljski Zamość u europskom pilot projektu revitalizacije i modernizacije povijesne baštine.

29. Singrlice osvojile svoj treći Porin! Ovog puta za album “Folk & Roll” u kategoriji najboljeg albuma etno glazbe.

SVIBANJ

1. Karlovčani jedva dočekali obnavljanje tradicionalne Prvosvibanjske biciklijade – više od 2000 njih na biciklima proslavilo Praznik rada.
– divni “Semafor” oduševio i Splićane na “Marulićevim danima” – Petra Cicvarić dobila nagradu za najbolji dramski tekst festivala.

2. Mladi karlovački inovatori Andrej Penić i Josip Lukešić sa svojim pametnim vrtovima oduševili Međunarodni sajam inovacija u Ženevi.

6. Ravnateljica i pedagoginja OŠ Grabrik dobile optužnice Općinskog državnog odvjetništva! Nisu na vrijeme prijavile slučaj ozljeđivanja učenika?

7. Karlovčanka Ana Japec Buneta dobila nagradu Miss stila na izboru Najljepše mame Hrvatske u Šibeniku.

8. Uoči 150. obljetnice mature velikog izumitelja otvoren Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu – mjesto znanja, učenja i nova turistička atrakcija.
– predstavi Gradskog kazališta Zorin dom “U potrazi za slovom R” dvije nagrade na dječjem međunarodnom festivalu FEDU u BiH.

9. Goran Bare i Majke koncertom u karlovačkoj dvorani započeli veliku hrvatsku rock turneju.

11. Zorin dom međunarodni centar zborskog pjevanja uz 165. rođendan Zore – zapjevalo više od 700 glasova!

14. Obnova crkve Presvetog trojstva u punom jeku, pod skelama je i ostala bez lukovice! Cijeli zahvat vrijedan gotovo 9 milijuna eura.

17. Opet velike poplave i brojne štete u gradu i okolici. Kupa dosegnula rekordnih 852 centimetra. Poplavljeno 850 objekata, brojna naselja izolirana, propadaju ceste…

19. Zorin dom oduševljen premijerom mjuzikla “Pepeljuga” kojom Dramski studio slavi 70. obljetnicu.

23. Svečanom povorkom kroz grad otvoren međunarodni lutkarski InPut festival koji je narednih dana oduševljavao mališane, ali i odrasle.

LIPANJ 

1. Mlada Karlovčanka Petra Vuković proglašena najboljom mladom slastičarkom u Engleskoj na velikom nacionalnom natjecanju u Sheffieldu.

2. Promocijski video “Četiri godišnja doba na četiri rijeke” pobjednik festivala jednominutnih filmova u Požegi.

3. Održan prvi karlovački Pride! Prošao mirno i dostojanstveno uz poruke tolerancije.
– prekrasan koncert “Klasika u parku” najavio još jedno zabavno i zanimljivo karlovačko ljeto.

8. Bageri promijenili vizuru Karlovca na obali Kupe! Ruševna zdanja potpuno i djelomično srušena, no ostaje pitanje što s njima dalje?

13. Najbolji hrvatski učenici i učenice primili “Oskare znanja” – među njima je i šestero Karlovčana: Sergej Starešinčić, Maksim Stanković Šprajc, Nikola Baniček, Josip Ferenčina, Luka Škrtić i Lana Radujković!

16. Svjetski atletski spektakl u Karlovcu – fantastični Kenijci Vincent Kimutai Towett i Purity Kajuju Gitonga oborili rekorde “Karlovačkog Cenera”.

17. Nogometaši Karlovca 1919 pred više od 2500 gledatelja pobjedom nad Zadrom izborili plasman u SuperSport 2. NL.

20. Trava “buja” kao luda! I Karlovac, kao i brojni drugi gradovi, ima problema s košnjom.

23. Ivanjskim krijesovima započelo “Zvjezdano ljeto” – više od 100 događanja do Dana grada – koncerti, festivali, filmovi, predstave, sport…

30. Započeo Karlovac Open Air Tribute – “Gunsi” i “Stonesi” oduševili publiku, ali birminghamska “ABBA” napravila nezapamćenu atmosferu u krcatom Šancu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest