OSVRT

Advent je izazvao dosta prijepora, a najviše su nas mučile previsoke cijene – ostalo je bilo u redu za ovakav tip manifestacije

Za razliku od vrlo dobro koncipiranog Zvjezdanog ljeta, Grad bi se trebao jasnije odrediti prema tome što zaista želi od Adventa.

Ovogodišnji karlovački Advent izazvao je dosta prijepora u javnosti, ponajviše zbog cijena. Bilo je i drugih prigovora, no skloni smo ustvrditi da su ti bili uglavnom promašeni, ponajprije zbog karaktera manifestacije, a onda i zbog realne ponude.

U našoj anketi najviše glasova dobila je opcija “Može to i bolje”, koja zapravo i ponajbolje daje ukupnu ocjenu Adventa, jer iza njega su gotovo izjednačene “ekstremna” opcija “Nikad nije bilo gore” i ona koja Advent ocjenjuje kao sasvim dobar i dovoljan za grad veličine Karlovca. Bilo je i onih koji su jako zadovoljni, no ipak znatno manje od ostalih.

Mršava gastronomska ponuda i izuzetno visoke cijene svakako su razlog najvećeg nezadovoljstva. Koliko je krivnje na Gradu, a koliko na samim ugostiteljima teško je procjenjivati, no zasigurno niti jedni niti drugi nisu posve nevini – jer, koliko god da je koštao najam kućica nema nikakve sumnje da bi svi zaradili daleko više s pristupačnijim cijenama, jer ovako su ih mnogi zaobilazili u širokom luku. Nije to ove godine bila samo karlovačka osobitost, gotovo iz svih gradova mogli su se čuti prigovori na zaista neprimjereno visoke cijene. U Karlovcu pritom na ponudu nije bilo ništa novog ili drugačijeg, što doduše za manifestaciju kao Advent i nije tako nužno, ali onda je trebalo biti barem dostupno svačijem džepu, a ne da cijene dobrim dijelom izgledaju kao da se netko izruguje s posjetiteljima.

Od ostalih prigovora može se djelomično prihvatiti onaj da nije bilo popratnih aktivnosti za klince poput malog klizališta ili ledenog brijega, ali samo djelomično, jer istovremeno je bilo zaista obilje programa za najmlađe, kao i besplatno klizanje na Sokolskom domu, no to je ipak bilo nešto što je nedostajalo u ukupnoj slici zbog čega je i sam Advent djelovao nešto manji i skromniji nego inače. Ipak, treba uzeti u obzir i da je dio sredstava za manifestacije prebačen u “interventne svrhe” nakon katastrofalnih svibanjskih poplava te imati razumijevanja i za taj dio.

Prigovori na glazbeni program zapravo su potpuno promašeni, opet prvenstveno iz razloga o kakvoj je manifestaciji riječ. Advent nije glazbeni festival, niti ijedan Advent u svijetu posjetitelje privlači glazbenim gostima. Pritom, program je bio i sasvim pristojan uz velik broj domaćih izvođača, od nadarene djece Glazbene škole, preko lokalnih bendova koji su u pravilu stvarali vrlo dobru atmosferu pa do nekoliko jačih koncerata poput onih Soulfingersa (koji su napravili pravu feštu), Vesne Pisarović i odličnog jazz trija te završnog plesnog showa. 

Istina, u jednom dijelu ti prigovori ipak imaju ponešto smisla, a to je zato jer za razliku od vrlo dobrog i manje više jasno koncipiranog Zvjezdanog ljeta (kojem eventualno nedostaje samo 1-2 jača koncerta), Grad nikako da se jasno odredi prema Adventu. Naime, ovogodišnji program smatramo i vrlo dobrim i vrlo prikladnim, ali ako su prošle mjesto našli i Pipsi, TBF, Neno Belan, klapa Cambi, Leteći Odred, Gospodari tambura, Kedžo… dakle, široko i za svakog ponešto, onda je jasno da će dio publike s pravom očekivati to i ove godine. Iako to, ponavljamo, zapravo uopće nije uobičajena niti potrebna adventska ponuda.

Jer, tko se ne može zabaviti jednostavno u dobrom društvu, uz neki lokalni bend koji izvodi domaće i strane evergreene ili uživati uz odlične koncerte Glazbene škole – taj je u suštini promašio poantu Adventa. No, da bismo u svemu tome uživali, vraćamo se sada na početak, potrebna je i privlačna gastronomska ponuda i prihvatljive cijene. Vrlo lijepo ukrašena Promenada i neki dobar i lijep koncert izgube se u sjećanju vrlo brzo ako se pri povratku kući čovjek osjeća praktički opljačkanim zato jer je pojeo najobičniju kobasicu i desetak fritula te popio čašu kuhanog vina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest