VELIKI JUBILEJ

Uz pola stoljeća Zimske likovne kolonije i jubilarni 50. ZILIK otvorena velika izložba radova nastalih kroz 50 godina FOTO GALERIJA

Ovogodišnje izdanje ZILIK-a traje do 26. siječnja i ugostit će brojne umjetnike i umjetnice.

U Galeriji “Vjekoslav Karas” u ponedjeljak je otvorena izložba “ZILIK – 50 godina”, kojom se obilježava pola stoljeća ove likovne kolonije koju organizira Centar za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” iz Karlovca, a kojom je i otvoreno njezino ovogodišnje izdanje – ono traje do petka, a izložba se može razgledati do 29. veljače.

Prisjetilo se pritom i na osnivače Zimske likovne kolonije, kada likovni umjetnici stvaraju s djecom bez adekvatne roditeljske skrbi, štićenicima Centra, Peru Cara i Petra Grgeca, i njihovim kćerkama Višnji i Dubravki su uručena priznanja.

Gradonačelnik Damir Mandić je ustvrdio da Centar “Vladimir Nazor” čini Karlovac boljim gradom i poželio da korisnici usvoje vrijednosti prijateljstva, marljivosti i ljubavi.

Županica i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Martina Furdek Hajdin je istaknula da su Karlovčani “jako ponosni na ZILIK i na Dom” i ustvrdila da su na izložbi zastupljeni autori koji čine vrh likovne umjetnosti u Hrvatskoj, neki od onih koji su u 50 godina sudjelovali na koloniji i donirali Centar. “Vrijedni su trenuci topline i rada s djecom u hladnim zimskim razdobljima. Pedeset godina su čvrst temelj za daljnji rad”, poručila je županica.

Saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nada Murganić je napomenula da su u Centru za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor”, nekada istoimenom domu, odrasle generacije koje su stasale u samostalne i radišne ljude. “Stvoren vrijedni fundus umjetničkih djela. No, najvrednije je to što djeca stječu nova znanja i uče se umjetničkom izričaju te se stvaraju nova prijateljstva”, ustvrdila je N. Murganić.

Ravnatelj Muzeja grada Karlovca, ustanove koja suorganizira izložbu, Igor Čulig je zahvalio Centru za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” što “već 50 godina mijenja naš svijet i čini naše živote ljepšima”.

Ravnateljica Centra Nataša Horvat je istaknula da ju je “dopala čast” biti na čelu te ustanove za ove obljetnice. “Umjetnici imali priliku vidjeti kako izgleda svijet kroz oči djece, a djeca upoznati svijet umjetnika i zajedno s njima stvarati”, kazala je N. Horvat.

Sonja Švec Španjol, autorica koncepcije i likovnog postava izložbe te urednica kataloga, je podsjetila da se Grgec 1973. godine dosjetio pokretanja kolonije zimi, kada su umjetnici većinom slobodni od obveza, no da se ta ideja nije svidjela Gradu Karlovcu i umjetnicima, a onda ju je prihvatio ravnatelj Doma Pero Car.

“ZILIK posebnim čini to što je osnovan za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi. Ona nisu za blagdana mogla otići djedovima i bakama. Zahvaljujući Domu i likovnim umjetnicima dobili su novu obitelj”, napomenula je S. Švec Španjol.

Nastavila je da “pedeset godina svjedočimo tome što likovnost znači za djecu – razvoj motorike, socijalizacija, poticanje kreativnosti, kritičnog razmišljanja…” “Sve su to dobrobiti o kojima trebamo promisliti kada govorimo o likovnom odgoju u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju s obzirom da je satnica tog predmeta još 1990-ih smanjena”, ustvrdila je S. Švec Španjol.

Navela je da su Grgec i Car pokrenuli koloniju “čista srca i plemenitih namjera”. “Položili su takve temelje koje je svatko drugi tko je nastavljao voditi i organizirati nije smetnuo s uma. ZILIK je rastao, bilo je sve više umjetnika i umjetničkih djela, no vizija, misija i poslanje su ostali isti, a to je za ne zgrćemo materijalna dobra, nego plemenite duše koje su spremne odvojiti svoje vrijeme, podijeliti znanje i iskustvo za najmlađe”, rekla je S. Švec Španjol.

Dodala je da je za izložbu odabrano 150 radova od stotinu umjetnika i umjetnica koji su unazad 50 godina sudjelovali u ZILIK-u. “Fundus broji više od 2.100 umjetničkih djela više od sedam stotina umjetnika. Možda je ovo poticaj da svakih pet ili deset godina organiziramo izložbu umjetnika koji nisu danas predstavljeni”, predložila je S. Švec Španjol i dodala: “Djeca nas tjedan dana u siječnju vraćaju na osnovne postavke, koje u 21. stoljeću vrlo lako smetnemo s uma jer smo užurbani i posvećeni vlastitim ambicijama. Govore nam što su plemenitost, humanost, solidarnost, empatija i prijateljstvo. Zato bi svi trebali iskusiti ZILIK u svom životu”.

50. ZILIK tradicionalno je počeo još ujutro kada je s djecom radila splitska umjetnica Jelena Sokić. Danas će na Malom ZILIK-u glavni gost biti akademski kipar iz Makarske, Vice Glibota.

>> Svečano otvaranje i izložba uz 50. ZILIK (foto: Antonela Zvonković)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest