EGTS GRUPACIJA

Modernizacija i revitalizacija željezničke pruge u interesu Hrvatskoj i Sloveniji! Najavljen ubrzan početak rekonstrukcije pruge od Karlovca prema Ozlju

Trenutačno je u tijeku izrada projektne dokumentacije za prugu prema Kamanju i Bubnjarcima

Nakon osnivačke skupštine Europske grupacije za teritorijalnu suradnju “Putevi budućnosti Ljubljana – Novo Mesto – Karlovac – Zagreb” krajem prošle godine u slovenskom Novom Mestu, prvi radni sastanak održan je u prostorima Karlovačke županije.

Svrha djelovanja grupacije jest pružanje potpore modernizacijom željezničke povezanosti i razvojem popratnih djelatnosti u cilju postizanja većih voznih brzina u putničkome prijevozu, veće nosivosti u teretnome prijevozu te povećanja gustoće naseljenosti u geografski udaljenim mjestima te podrška razvoju gospodarstva i turizma.

Kako su izvijestili iz Karlovačke županije, na sastanku se razgovaralo o mogućnostima koje nudi EGTS. Prezentirane su aktivnosti i projekti koji će biti u bazi podataka projekata, a moći će se prijavljivati na raspisane EU natječaje.

Foto: Karlovačka županija

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je važnost grupacije za modernizaciju željezničke infrastrukture kako na području Karlovačke županije tako i regionalno.

– Vjerujem da je ovo udruženje dobar put za modernizaciju naše željezničke infrastrukture, ali i bolje povezanosti. Posljednjih nekoliko godina bilježimo intenzivna ulaganja u željezničku infrastrukturu, ali i u nabavu novih vlakova. Nama je pruga Karlovac – Zagreb žila kucavica te se radujemo i njezinoj modernizaciji.

Član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić predstavio je aktualne projekte i aktivnosti HŽ Infrastrukture te istaknuo kako je zajmom Europske investicijske banke za revitalizaciju željezničkog sustava Republike Hrvatske osigurano 900 milijuna eura. O tome je KAportal pisao ovdje

– Zahvaljujući početnoj inicijativi EGTS-a, ubrzan je početak rekonstrukcije pruge od Karlovca prema Ozlju, čiji se završetak očekuje sredinom godine. Trenutačno je u tijeku izrada projektne dokumentacije za prugu prema Kamanju i Bubnjarcima. Glavni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Dražen Ivanušec osvrnuo se i na projekte na području Karlovačke županije poput mosta Kamenica u Obrežu, izvijestili su iz Karlovačke županije. 

Slovenski su predstavnici istaknuli važnost suradnje na unapređenju željezničke infrastrukture koja će biti od koristi i Sloveniji i Hrvatskoj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest