MINISTAR U KARLOVCU

Karlovačka županija preuzela 54 predmeta koji se odnose na upravljanje državnim nekretninama, županica: Dosta je nekretnina državno, a ne koriste se

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Branko Bačić je rekao da je riječ o decentralizaciji, kojom je županica Martina Furdek Hajdin izrazila zadovoljstvo

 -Ako županica sa svojom upravom zna upravljati imovinom u županijskom vlasništvu, ne dvojimo da će znati upravljati i imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, poručio je u Karlovcu potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. U Uredu županice je potpisao ugovor o dodjeli 54 predmeta za rješavanje statusa državnih nekretnina Karlovačkoj županiji. 

Ti se predmeti odnose na zemljišta i rješavaju se po zahtjevima fizičkih i pravnih osoba.

Objašnjeno je da se Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu, koji je stupio na snagu s Novom godinom, predviđaju funkcionalna i fiskalna decentralizacija upravljanja državnom imovinom. “Funkcionalnom decentralizacijom upravljanje prepuštamo velikim gradovima, glavnim gradovima županija, odnosno županijama. Financijskom decentralizacijom će se prihodi od raspolaganja nekretninama dijelom prepustiti županijama, velikim gradovima i glavnim gradovima županija, odnosno jedinicama lokalne samouprave na čijem području se te nekretnine i nalaze. Uvjeren sam da će stupanjem zakona na snagu i izlučivanjem tih predmeta biti olakšano upravljanje posredstvom 46 upravnih odjela. Već je time stvorena pretpostavka za brže i učinkovitije rješavanje predmeta”, naveo je Bačić.

Dodao je da će još neko vrijeme lokalima i stanovima u državnom vlasništvu upravljati tvrtka Državne nekretnine. “Pred nama je izlučivanje 220 novih zahtjeva fizičkih i pravnih osoba, odnosno stotinjak jedinica lokalne samouprave i prepustit ćemo ih Županiji karlovačkoj te Gradu Karlovcu upravljanje nekretnina na području Karlovca.. Svaki od tih predmeta predstavlja rješavanje nekakvog projekta i nadam se da ćemo ubrzati raspolaganje državnom imovinom te tako bržem gospodarskom razvoju”, rekao je Bačić.

Županica je izrazila zadovoljstvo novim zakonskim rješenjima, odnosno decentralizacijom jer je ona “važna za učinkovitije rješavanje tih predmeta”. “Po nadležnosti smo češće u komunikaciji s podnositeljima zahtjeva i možemo uvesti disciplinu podnošenja i rješavanja predmeta. Dosta je nekretnina u vlasništvu države, a koje se ne koriste. U urbanim dijelovima govorimo utoliko o poslovnim prostorima i stanovima, a ima i građevinskih čestica koje bi bilo dobro aktivirati i svaka takva nekretnina je potencijalna investicija u gospodarstvo, stanovanje ili samo infrastrukturu”, navela je.

Nastavila je da neće biti potrebe za dodatnim zapošljavanjima u županijskoj upravi i da su kadrovi koji su radili do sada na izvlaštenjima stekli dovoljno iskustva da preuzmu i ove predmete. Dodala je i da je na sastanku s ministrom otvorila problem darovanja šumskog zemljišta Gradu Ogulinu radi širenja poslovne zone, a što je zapelo jer Hrvatske šume traže naknadu koju u Ogulinu smatraju prevelikom, posebice s obzirom da je u međuvremenu to područje raskrčeno. “Ovoga tjedna je u saborskoj proceduri prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama i predviđa se tim tekstom da se ta naknada ne bi naplaćivala općinama i gradovima. Ako zakon bude izglasan u tom obliku, bit će to velik vjetar u leđa za aktivaciju novih gospodarskih zona u Ogulinu, Lasinji i Karlovcu”, kazala je M. Furdek Hajdin.

Ministar se dotaknuo i ulaganja u stambeni fond na području Karlovačke županije te naveo da se nakon potresa obnovilo 145 zgrada, a da traje obnova još jednog broja te da se provode i projekti energetske obnove, pa će tako biti obnovljena 31 višestambena zgrada u sklopu borbe protiv energetskog siromaštva, kada troškovi za energiju predstavljaju više od deset posto prihoda stanara. “Po tom će se kriteriju u Hrvatskoj obnoviti 387 zgrada. Krenuli smo u Karlovačkoj županiji s tim projektom iz Slunja. Obnavljamo i 31 obiteljsku kuću u vlasništvu Republike Hrvatske energetskom obnovom u Slunju, Vojniću i Cetingradu. Velik je broj zahtjeva da se riješi stambeno pitanje mahom mladih u Slunju i dogovorili smo se da održimo sastanak na kojoj će biti uključena i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama ne bismo li gradili stanove po modelu poticane stanogradnje. Međuresornom suradnjom s jedinicama lokalne samouprave rješavamo stambena pitanja za kadrove od iznimne važnosti za lokalne samouprave. Krajem veljače ili početkom ožujka ćemo započeti izgradnju prvih 11 obiteljskih kuća u vlasništvu Republike Hrvatske u Vojniću, za što je završen i proces javne nabave, što se financira sredstvima Europske unije”, najavio je ministar.

Pozvao je jedinice lokalne samouprave “da se uključe” u projekt digitalizacije prostornih planova, što je nazvao uspostavljanjem planova nove generacije radi bržeg izdavanja akata građenja i transparentnijeg upravljanja prostorom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest