Karlovac u 2015. (1/2): Snijeg, led, ekološki i kič incidenti, veliki uspjesi učenika i kazališta…

Travanj

10. Svečano otvoren vrtić na Švarči – energetski najmoderniji u Hrvatskoj, nažalost, kako će se kasnije vidjeti, nije bitno smanjio probleme s manjkom mjesta u vrtićima.

12. Uz vrlo mali odaziv birača i premoćnu, gotovo apsolutnu, pobjedu HDZ-a, održani izbori za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora grada Karlovca.

14. Par dana nakon otvaranja onog na Švarči, počelo uređenje vrtića na Gazi.

16. Uspjesi mladih karlovačkih glazbenika – Daria Mulac Božičević prva na državnom natjecanju u Dubrovniku u solfeggiu, a male oboistice Alma Planinac i Marta Križan prve na velikom međunarodnom natjecanju u Beogradu.

19. Tvornici turbina Karlovac bronca Međunarodnog sajma inovacija u Ženevi.

23. Obala Trnskog dobila dugo očekivanu kanalizaciju, ali ne i asfalt. Čekat će ga još mjesecima.

28. Sjajni rezultati karlovačkih srednjoškolaca – gimnazijalci Josip Draženović iz kemije i Nikola Petrović iz engleskog postali državni prvaci, a gimnazijska ekipa osvojila natjecanje riječkog Sveučilišta. Prvake ima i MIOŠ – najbolji u državi su Petar Svilić u kategoriji zidara te Matija Mihelić u kategoriji soboslikara/ličilaca. Učenik Tehničke škole Zvonimir Lipšinić prvak je, pak, na Državnom natjecanju učenika iz stolarskih konstrukcija.

Svibanj

1. Opet rekordna biciklijada uz Praznik rada – prema Grdunu krenulo čak 2.500 biciklista i biciklistica!

3. Težak ekološki incident! Diljem gradske okolice i županije iz dana u dan pronalaze se bačve s otrovnim otpadom – na kraju njih gotovo 90. Uhićena četiri muškarca iz Karlovačke i Primorsko-goranske županije.

5. Da je važno imati “plavu” iskaznicu kako bi pronašli posao, Karlovčani već dobro znaju. No, isto vrijedi i za “crvenu”. Omiljenu ravnateljicu Doma za djecu Vladimir Nazor SDP ne želi, jer ima svog kandidata – djecu i djelatnike Doma se ništa ne pita, po običaju.

7. Nakon 23 godine okončan slučaj “Koranski most” – Hrastovu Vrhovni sud potvrdio četverogodišnju kaznu zatvora.

8. Karlovac domaćin 5. Foto dana mladih – u gradu na četiri rijeke nadareni mladi fotografi iz zemalja regije nekoliko dana stvaraju turističke i reklamne fotografije uz brojne popratne programe.

13. Grad ničim izazvan pokrenuo anketu o promjeni imena Trga Josipa Broza Tita. Većina Karlovčana želi zadržati ime, no onda se uključuju “internet bojne” i počinje bizarni rat klikovima, nakon čega anketa nestaje sa službenih gradskih stranica, a trg, barem zasad, ostaje.

14. Karlovački učenici poharali GLOBE natjecanje – kod osnovaca najbolja u državi OŠ Dubovac, a kod srednjoškolaca Gimnazija Karlovac.

18. Novi val otkaza na Hrvatskom radio Karlovcu.

20. Vesela, šarena i bučna povorka karlovačkih maturanata obojala gradske ulice – posljednji dan škole proslavljen bez incidenata.

25. Koreografija Studija 23 “Lutke na tavanu”, autorice Sanje Tek, prva na svjetskom plesnom natjecanju u Poreču.

28. Na 17. Međunarodnom dječjem kazališnom festivalu “Maslačak”, Sanji Hrnjak iz Zorin doma nagrade za najbolju režiju i poseban pristup pedagoškom radu.

Lipanj

5. Karlovački policajac osumnjičen za krađe teške više od 100 tisuća kuna – kolege ga uhvatili dok je provaljivao u kuću.

9. Karlovac opet na filmu – na Kupi se gradi kulisa za film “The Lake” poznatog redatelja Luca Bessona, koji će se nekoliko tjedana snimati u našem gradu.

12. Otvoreno nešto na Korani. Na mjestu je hotela – ali hotel nije. Ima puno životinja – ali zoološki vrt nije.

– na 3. “Karlovačkom ceneru” središtem grada trčalo čak 578 atletičara i atletičarki!

15. U Karlovcu počeo turnir Europske lige prvaka u baseballu, na startu pred prepunim tribinama Karlovčani svladali London Metse s čak 12:0.

20. Uz novitet, veslanje na dasci, službeno otvorena sezona kupanja na Foginovom. No, zbog velikih vrućina karlovačke rijeke već su danima pune kupača.

– karlovački bejzbolaši pobjednici turnira Europske lige prvaka! U finalu svladali švedski Leksand sa 2:1.

23. Ivanjske krijesove pokvarila kiša, no najuporniji Karlovčani ipak nastavili tradiciju.

– Karlovac svjetsko središte filma mladih – otvoreni međunarodni Four River Film Festival i Filmska revija mladeži Hrvatske.

25. U Karlovcu održan dio natjecanja Svjetskog prvenstva u preciznoj orijentaciji.

26. Počinje obnova zgrade karlovačke “palače pravde” – sudovi i odjeli sele se na brojne druge adrese u gradu.

28. Danski film “Nakon meča” dobitnik Grand Prixa 8. Four River festivala – dvije nagrade i Karlovčanima; “Barina konstanta” Matije Piralića najbolji je igrani film u domaćoj konkurenciji, a Pavle Kocanjer najbolji snimatelj za film “Streets of KLC”.

– počela Međunarodna ljetna škola gitare, u brojnim događanjima uz obilježavanje Dana grada, Karlovac postaje pravo svjetsko središte mladih umjetnika, uz filmaše i gitariste ugostio je i ponajbolje mlade flautiste i pijaniste iz čitavog svijeta.

30. Mladi Karlovčanin Kristijan Radeka nagrađen za najbolju seriju art fotografija na 10. Fotosofiji.

– Na natječaju Karlovačke županije izabrani novi originalni suveniri – prva nagrada “Čamcu” Branka Rožmana.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest