TROŠENJE JAVNOG NOVCA

Iz Karlovačke županije pozivaju SDP-ovu vijećnicu da se prije “zlonamjernih objeda” informira i educira: Radimo iznad minimalnih standarda zakona

Transparentno.kazup.hr je zajednički sustav Karlovačke županije i svih njezinih proračunskih korisnika, ali je svaki proračunski korisnik, odnosno ustanova, za sebe odgovoran za vođenje i objavu vlastitih financijskih podataka

Nakon jučerašnjeg odgovora ravnateljici Doma zdravlja Nadi Diković, županijskoj vijećnici Ehlimani Planinac (SDP) danas je stiglo pojašnjenje Karlovačke županije o otvorenim podacima trošenja javnog novca ali i moguće rješenje gdje je moglo doći do nesporazuma prilikom pretraživanja iznosa plaća. 

Iz Karlovačke županije naglašavaju kako su dužni njoj ali osobito javnosti pojasniti, budući da u svom odgovoru vijećnica Planinac ih proziva “za nepotpune informacije na mrežnom servisu transparentnost.kazup.hr”. 

Pa tako navode kako sustav Karlovačke županije radi iznad minimalnih standarda određenih zakonom, što znači da je vidljiva svaka pojedina isplata, a ne samo zbir isplata po pojedinoj vrsti troška. 

– Zakonskim propisima reguliran je rok isplate plaća, dok je Naputkom o načinu javne objave o trošenju sredstava navedeno da podaci moraju biti objavljeni najkasnije do 20.-og u mjesecu za prethodni mjesec. Objava podataka ovisi isključivo o ažurnosti računovodstva svakog pojedinog proračunskog korisnika. Nakon isplate i knjiženja, nije moguće retroaktivno mijenjati iznose. Tako nešto, uostalom, predstavljalo bi i kazneno djelo, pojašnjavaju iz Karlovačke županije. 

Dodaju kako je Transparentno.kazup.hr zajednički sustav Karlovačke županije i svih njezinih proračunskih korisnika, ali je svaki proračunski korisnik, odnosno ustanova, za sebe odgovoran za vođenje i objavu vlastitih financijskih podataka.

– Možemo pretpostaviti da je do nesporazuma došlo jer je vijećnica Planinac, prilikom pretraživanja isplata plaća za Dom zdravlja Ozalj, greškom (vjerujemo nenamjernom) zbrojila prosinac 2023. i siječanj 2024., a previdjela je datum isplate. Stoga je pozivamo da se ubuduće, prije ovakvih zlonamjernih objeda, informira i educira. Ukoliko u vlastitom klubu nema financijski pismenih kolega, stručne službe Županije rado će pomoći i njoj i njezinom klubu, ako žele više doznati o tome kako se raspoređuje proračunski novac, napominju iz Karlovačke županije. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest