REPOVI PROŠLIH IZBORA

Na sudu u Slunju jučer trebalo početi suđenje Živom zidu, ali nitko se nije pojavio! Ivana Vilibora Sinčića sljedeći put bi na sud mogla dovesti policija

foto Kristina Štedul Fabac/Marko Prpić/PIXSELL

Sinčić je u međuvremenu suosnivač nove stranke Pravo i pravda, pa će na parlamentarnim izborima tražiti glasove, a da nije riješio ni repove onih prošlih, lokalnih.

Na Općinskom sudu u Slunju jučer je bilo zakazano ročište stranci Živi zid u kojem je optužena za počinjenje prekršaja iz domene Zakona o ravnopravnosti spolova. U međuvremenu je Živi zid promijenio ime u “Ključ Hrvatske” pa kao sljednica također mora odgovarati za ono što im se stavlja na teret. 

Živozidaši se, naime, terete da su na izbornu listu za Županijsku skupštinu Karlovačke županije stavili 13 osoba ženskog spola, a trebali su, sukladno Zakonu, na listi imati barem 15 osoba. 

Na zakazano suđenje kod sutkinje Nade Turkalj nije došao nitko od predstavnika stranke pa ni Ivan Vilibor Sinčić koji je dobio poziv za raspravu. Sinčić je u međuvremenu suosnivač nove stranke Pravo i pravda, pa će na parlamentarnim izborima tražiti glasove, a da nije riješio ni repove onih prošlih, lokalnih.

KAportal je pisao da je poziv predsjedniku stranke Ivanu Viliboru Sinčiću dostavljen preko oglasne ploče, u kojem se navodi da na tom sudskom ročištu predstavlja stranku ili da imenuje predstavnika u prekršajnom postupku koji će se protiv stranke voditi na slunjskom sudu. 

Sud je upozorio da će aktivirati instrument dovedbenog naloga ako Sinčić, odnosno stranački predstavnik ne pristupi sudu.

– Kao sudionik na lokalnim izborima za članove Županijske skupštine Karlovačke županije 30. travnja 2021. godine kao predlagatelj kandidatske liste političke stranke Živi zid protivno Zakonu o ravnopravnosti spolova propustio je na pravovaljanu kandidatsku listu uvrstiti propisani broj kandidata ženskog spola, pa je tako umjesto potrebnih 15 uvršteno 13 kandidatkinja. Dakle, politička stranka prilikom predlaganja kandidata za izbor članova predsjedničkih tijela jedinica lokalne samouprave nije poštovala načela ravnopravnosti spolova te nije vodila računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama, piše u optužnom prijedlogu.

Za ovaj prekršaj političkoj stranci prijeti novčana kazna do pet tisuća eura. Na izborima za Županijsku skupštinu Živi zid je postigao loš rezultat, dobili su samo 3,46 posto glasova birača izašlih na izbore, te nisu ostvarili pravo ni na jedan mandat u Županijskoj skupštini. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest