SVE JE POSKUPILO

Uoči Velikog petka navala na ribarnice, ali… građani nezadovoljni cijenama ribe: ‘Oslića sam kupila, pet eura dvije ribice’

Pixabay.com

Najbrže odu najjeftinije ribe. Kao i uvijek, broj jedan su srdele kojih zbog punog mjeseca trenutačno nema. U petak bi ih ipak trebalo biti i tada će cijena za kilogram iznositi četiri eura.

Pripreme za Uskrs traju, a uoči Velikog
petka mnogi će građani otići
u ribarnice. Ovogodišnji stol bit će skuplji nego ikad.

“Oslića sam kupila, pet eura dvije ribice”,
govori Marija iz Zagreba. “Sve je poskupilo, skuše su
po 14 eura, prije pola godine bile su 5. Nemam što misliti, svaki
dan poskupljuje”, nezadovoljan je Saša.

Najbrže odu one najjefitinije. Kao i uvijek, broj jedan su srdele
kojih zbog punog mjeseca trenutačno nema. U petak bi ih ipak
trebalo biti i tada će cijena za kilogram iznositi četiri eura. U
pristupačnu kategoriju ulaze i oslić, koji se može pronaći za pet
eura i trlja za sedam eura. Orada i brancin su kao i prošle
godine 12 eura. Od slatkovodnih riba najpopularniji su šaran i
pastrva s cijenom od oko osam eura po kilogramu. “Poskupile su
skupe ribe kao škarpina, škampi veliki to je nešto otišlo. Oko 10
%, tu negdje”, govori prodavač u ribarnici, Zoran Karamatić.

Zagrepčanin Luka smatra da u ponudi ima nešto za
svakoga. “Svaka roba ima svog kupca, tko si može kupiti zubaca
taj će ga i kupiti”. To je, kažu, puno manje u odnosu na druge
namirnice. “Što se tiče ribe, nit je riba poskupila u odnosu na
meso i povrće koje će sada kupovati za Uskrs. Mislim da će im
košarica ove godine porasti, ali ne zbog ribe nego drugih
stvari”, zaključuje Marija Mužanić, prodavačica u ribarnici.

Osim na tržnici, riba se može nabaviti direktno iz ribnjaka.
Jedan takav nalazi se i u Zagrebu, a njegov vlasnik Emin
Teskeredžić tamo gdje se uzgaja nekoliko vrsta pastrve čija
je cijena narasla 20 %. “Naša cijena kalifornijske pastrve sada
je 8 eura, a potočne pastrve 10 eura s time da je nama hrana u
posljednje dvije godine otišla 45 % gore.”

Unatoč nikad skupljoj košarici, ako u njoj nema ribe, za mnoge je
isto kao da nema ni Uskrsa pa se od tradicije ne odustaje. “Ne
sjećam koliko je točno bilo prošle godine, ali što se može, to je
takav običaj i tako će i biti”, kaže Željko. Prava navala na
ribarnice kreće od sutra.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest