PIVARI

Na Veleučilištu Karlovac održan međunarodni skup “S pivarima, za pivare” koji je okupio stotinjak stručnjaka iz zemlje i inozemstva

Veleučilište u Karlovcu, s jedinim dediciranim studijem za pivarstvo u Hrvatskoj, ovom je manifestacijom ponovno potvrdilo svoju predanost razvoju i promociji pivarske struke.

Veleučilište u Karlovcu bilo je domaćin drugog izdanja
međunarodnog skupa “S pivarima, za pivare”, koji je okupilo
stotinjak stručnjaka i ljubitelja piva iz cijele Hrvatske i
inozemstva. Riječ je o nastavku prošlogodišnje inicijative koja
uspješno pridonosi jačanju dijaloga i suradnje unutar pivarske
zajednice.

Domaći i strani stručnjaci te zaposlenici u pivarskom sektoru –
predstavnici velikih, industrijskih ili malih zanatskih pivovara
– sudjelovali su u interdisciplinarnoj razmjeni znanja.
Predavanja u atriju Veleučilišta odražavala su aktualni trenutak
te su uključivala teme vezane za kvalitetu sastojaka, održive
prakse, ali i unapređenje sektora pametnim korištenjem
bespovratnih sredstava. Među predavačima bili su domaći i
inozemni stručnjaci; Miroslav Jurić iz Boortmalta, Mario
Protulipac iz Okvira znanja, Jan Biering iz VLB Berlin; Iztok
Jože Košir iz IHPS-a, Andrew Paterson iz Lallemand Brewing te
glavni organizator skupa dr. sc. Goran Šarić s Veleučilišta.

“Skup organiziramo drugu godinu za redom s ciljem povezivanja
stručnjaka iz područja pivarstva te predstavnika znanstvenih i
obrazovnih institucija, ali i onih koji su tek u počecima rada u
pivarskoj industriji. Teme stručnih predavanja raznolike su i
korisne svima koji su na neki način povezani s pivarskom
industrijom: fizikalno-kemijski parametri kvalitete slada,
strategije za mikrobiološku kontrolu i smanjenje rizika od
kontaminacije, korištenje pivskog tropa kao vrijedne sirovine,
utjecaj starog hmelja na senzorska svojstva piva, maltoza
negativni sojevi kvasca u proizvodnji bezalkoholnog piva te tema
vezana uz financiranje u sektoru pivarstva korištenjem
bespovratnih sredstava. Sigurni smo da su i ove godine sudionici
sa skupa ponijeli nova znanja i vrijedna iskustva kolega iz
struke”, istaknuo je dr. sc. Goran Šarić, glavni organizator
skupa, voditelj pivarskog praktikuma i profesor stručnog studija
na Veleučilištu u Karlovcu.

Uz visokokvalitetna predavanja, drugo izdanje Skupa bilo je i
izvrsna prilike za umrežavanje, druženje i razmjenu ideja s
ciljem poticanja suradnje i razvoja novih poslovnih prilika
unutar pivarske zajednice. Veleučilište u Karlovcu, s jedinim
dediciranim studijem za pivarstvo u Hrvatskoj, ovom je
manifestacijom ponovno potvrdilo svoju predanost razvoju i
promociji pivarske struke.

Važnost Skupa prepoznalo je nekoliko domaćih i inozemnih
kompanija od kojih su zlatni sponzori bili Karlovačko pivo
(Heineken Hrvatska), Badass Barley (Boortmalt Nova Gradiška) i
Lallemand Brewing (Kanada); srebrni sponzor je bila kompanija
Anton Paar Hrvatska; brončani Ireks Aroma dok su Skup financijski
podržali i Karlovačka županija, Turistička zajednica grada
Karlovca, Studentski centar Karlovac i Kanaan. Osiguranim
sredstvima je sudionicima omogućeno besplatno sudjelovanje te su
pokriveni svi ostali troškovi za predavače, poklon materijale i
organizaciju skupa. Pivovara iz Karlovca i Veleučilište time su
opet naglasili vrijednost suradnje između akademske zajednice i
privatnog sektora u unapređenju te promicanju najnovijih
dostignuća i inovacija unutar industrije. Naime, Heineken
Hrvatska i Veleučilište u Karlovcu imaju dugogodišnju suradnju
koja se intenzivirala nakon nadogradnje Veleučilišne mikro
pivovare te opremanjem novog fizikalno-kemijskog i mikrobiološkog
laboratorija za analizu piva. Također, Heineken Hrvatska
osigurava mjesečne stipendije za dvoje studenata Veleučilišta u
Karlovcu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest