Hobit – neočekivano putovanje, u subotu u 19 sati projekcija u kinu Apolo

Hobit – neočekivano putovanje, u subotu u 19 sati projekcija u kinu
Apolo

Prije nešto više od 75 godina, točnije 21. rujna 1937. godine, J.R.R. Tolkien (rođen upravo na današnji dan prije 121 godinu, 3. siječnja 1892. godine) objavio je dječju knjigu naslovljenu “The Hobit, or There and Back Again” koja je prodana u više od 100 milijuna primjeraka i prevedena na 50-ak jezika.

Ovo je prvi put da ćemo tu priču moći vidjeti na velikim platnima. Redatelj Peter Jackson dokazao je strast i posvećenost oživljavanju tog vrhunskog djela već prošlim putovanjem u Međuzemlje, kada se prije više od 10 godina upustio u avanturu oživljavanja trilogije Gospodar prstenova koja je zauvijek zapisana u kulturnom leksikonu svijeta. Svaki od filmova obarao je rekorde po broju gledatelja i nagrada, dok je posljednji film Povratak kralja osvojio 11 Oscara, uključujući one za najbolji film, režiju i scenarij.  Jackson se sad vraća kroz vrijeme da bi nam ispričao zapravo prvi dio priče, koji se odvija 60 godina ranije, i to kroz novu trilogiju čiji je prvi film upravo Hobit: neočekivano putovanje, a izjavio je: “Dok smo snimali prvu trilogiju bio sam potpuno siguran da će to biti jedinstveno životno iskustvo. To su bila nevjerojatna vremena, no kad smo završili, nitko od nas nije pomislio da ćemo se ikad vratiti u Međuzemlje. Međutim, iskustvo rada na ovoj trilogiji pokazalo se jednako dragocjenim. I tako sad imam jedinstveno životno iskustvo koje sam iskusio – dva puta u životu. Tolkien je tu priču napisao za svoju i djecu cijelog svijeta. Radi se o nizu događaja koji ne ostavljaju mjesta predahu. “, a scenaristica Fran Walsh dodaje: “Priroda časti, vodstva i moći velike su teme koje se ovdje tek bude, da bi se potpuno razvile u Gospodaru prstenova.”

Scenarij su napisali Fran Walsh, Philippa Boyens,Peter Jackson i Guillermo del Toro, a film je snimljen najmodernijim digitalnim kamerama u 3D tehnologiji, po prvi puta od čak 48 sličica u sekundi  (u Kinu Apolo će se prikazati u 2D tehnici).  Jackson je ranije osnovao Stone Street Studios u Miramaru na Novom Zelandu, a studiji su u međuvremenu postali gotovo tri puta veći te je film Hobit: neočekivano putovanje sniman na ukupno 8 hektara, gdje su dva najmodernija stagea sagrađena posebno za novu trilogiju. Stotine ljudi radilo je na gotovo 100 setova, tisućama odjevnih predmeta, perika, rekvizita i oružja. Među njima su bili dugogodišnji suradnici direktor fotografije Andrew Lesnie, scenograf Dan Hennah, skladatelj Howard Shore, vizažist i frizer Peter Swords King, Richard Taylor (Weta Workshop) i Joe Letteri (Weta Digital) koji su dobili Oscare za trilogiju Gospodar prstenova, te kostimografi Ann Maskrey i Bob Buck.  Jackson kaže: “Bilo je kao da se ponovo okupila velika obitelj čiji su svi članovi ljubitelji iste knjige.” I naslovna pjesma “Song of the Lonely Mountain”, koju izvodi Neil Finn je već postala hit.

Jackson je ponovo okupio i glumačku ekipu iz Gospodara prstenova – tu su Ian McKellen kao Gandalf Sivi, Cate Blanchett kao Galadriel, Hugo Weaving kao Elrond i Andy Serkis kao Gollum. Tu su ponovno i Elijah Wood kao Frodo Baggins i Ian Holm kao stari Bilbo Baggins. Pridružili su im se Martin Freeman kao Bilbo Baggins, Richard Armitage kao Thorin Oakenshieldi Christopher Lee kao Saruman.  Sve redom glumci koji su već osvojili srca publike i kritike, osvojivši brojne nagrade za svoj doprinos svijetu filma.

Glavni lik, Bilbo Baggins, kreće na epsko putovanje, a iznenada mu se pridružuju Gandalf Sivi i 13 patuljaka. Bilbo prvi put vidi i biće koje će mu zauvijek promijeniti život – Goluma. Na obalama podzemnog jezera Bilbo otkriva dubinu domišljatosti i hrabrost koja čak i njega iznenadi. No, u posjed dobiva zlatni prsten koji ima neočekivane i korisne karakteristike i koji je vezan uz sudbinu Međuzemlja na način koji Bilbo još uopće ne može pojmiti. Freeman o Bilbu kaže: “On je samodostatan. Prilično samozadovoljan. Učen čovjek bez da je obišao svijet. Kao da oklijeva u nekim životnim trenucima, jer njegov svjet je njegov dom – a sve izvan toga je pomalo zastrašujuće.”

McKellen kaže: “Gandalf izgleda kao da mu se sviđaju patuljci, ili kao da im se divi. Više mu je od 6000 godina i svaku situaciju može smjestiti u kontekst nedavne i pradavne prošlosti i donijeti sud je li potrebno pomoći im.”

Prema Jacksonovim riječima, Gandalf smatra da je Bilbo kritični dio slagalice, tajno oružje i patuljcima daje savjete o strategiji i taktici – potreban im je provalnik koji će se moći neprimjećeno uvući u Erebor, a McKellen objašnjava da Bilbo nikad u životu nije ništa ukrao, no Gandalf ga odabire jer ga se sjeća kao vatrenog mladića spremnog na bilo što za kojega je siguran je da još uvijek ima starog žara i avanturističkog duha.

Scenaristica Boyens objašnjava: “Tijekom cijelog puta Bilbo razmišlja o domu i želi mu se vratiti. Njegova razmišljanja o domu velik su izvor njegove snage, ali ta povezanost omogući mu i da shvati što je patuljcima oduzeto – osjećaj pripadnosti nekom mjestu. Upravo to mu pomogne da shvati tko su ti patuljci.”

Na svojem opasnom putovanju upoznaju i doživotne prijatelje i zastrašujuće neprijatelje, ali i nevjerojatna čuda prirode nad zemljom i u podzemlju, u fantastičnoj priči koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest