Na kritike ogulinskog SDP-a zbog poskupljenja vode reagirao direktor Vodovoda

Na kritike ogulinskog SDP-a zbog poskupljenja vode reagirao
direktor Vodovoda

Na tvrdnje SDP-ovog Savjeta za Ogulin koji je oštro kritizirao poskupljenje vode u gradu Ogulinu te ustvrdio da će Ogulinci sada plaćati najskuplju vodu u Hrvatskoj, reagirao je, doduše s nekoliko tjedana zakašnjenja, direktor ogulinskog Vodovoda i kanalizacije Zdravko Paušić. SDP-ovci su gradsku tvrtku prozvali i za nevjerojatno sporo izvođenja projekta gradske kanalizacije.

Kako tvrdi Paušić, tvrdnje Savjeta su netočne i potpuno nestručne jer ovo poduzeće ne određuje cijenu radova jer se istu određuju ponuditelji putem javne nabave, a nestručne i paušalne su tvrdnje o roku trajanja i kvaliteti radova.

– Projekt kanalizacijskog sustava traje 20- tak godina i trajat će trajno jer isti se stalno proširuje i dograđuje i prilagođava novim uvjetima funkcioniranja, tako da tvrdnja o trajanju radova od nekoliko mjeseci je smiješna i utemeljena na potpunom nepoznavanju elementarnih uvjeta funkcioniranja i vođenja projekata, kaže Paušić. Navodi da je Vlada donijela Uredbu kojom se financiranje projekata vodoopskrbe i odvodnje temeljem Zakona o financiranju vodnog gospodarstva ne smije financirati iz cijene usluge.

– Donijeta je i Uredba o izmjenama i dopunama uredbe o visini naknade za korištenje voda pa je tom Uredbom naknada za korištenje voda sa 0,80 kn po m3 povećana na 1,35 kn po m3, kao i naknada za zaštitu voda sa 0,90 kn po m3 na 1,35 kn po m3. Iste naknade obračunavati će se i naplaćivati putem računa za vodu što stupa na snagu 1. siječnja.

Odluku o uvođenju naknade od 1,00 kn po m3 utrošene vode koju je Gradsko vijeće grada Ogulina donijelo na svojoj sjednici dana 19.12.2012. godine koristiti će se za financiranje projekata jer je tako propisano Zakonom o vodama, pa je netočna tvrdnja Savjeta da će se s tog naslova uprihoditi 800.000,00 kuna.

Naknada se uvodi samo za područje Grada Ogulina gdje je u 2011. godini fakturirano 457.000,00 kuna od građana i ako se uspije sve naplatiti prihod će biti cca oko 450.000,00. Što se tiče cijene vode koju plaćaju građani ista je određena temeljem Uredbe iz Zakona o vodama tako da su cijene vode neusporedive jer svaki sustav ima svoje posebnosti kao što je dužina mreže, broj priključaka, potrebna prepumpavanja i sl.

Kvaliteta radova na kanalizacijskom sustavu određena je projektima i kontrolirana nadzornom službom, te tehničkim pregledima pojedinih dionica za koje se dobiva uporabna dozvola.

Uređaj i sustav kanalizacije je u funkciji i građani Grada Ogulina dobili su najsuvremeniji uređaj u Hrvatskoj gdje su zastupljene najnovije tehnologije i sustavi upravljanja.

Svi zainteresirani mogu pogledati i uvjeriti se da su projekti i radovi izvedeni po najvećim standardima a što su nam potvrdili i predstavnici Hrvatskih voda i Svjetske banke koji su prepoznali i financirali ovaj projekt, nabrojao je direktor Vodovoda.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest