Pit i njegov “teatar apsurda”: O tempora, o mores

Pit i njegov “teatar apsurda”: O tempora, o mores

Ne možeš vjerovati što sve ljudi mogu izreći, ustvrditi. U ovih pola mjeseca ( nešto u staroj, a ponešto i u novoj godini) naslušao se i načitao svega i svačega. Bilo je tu, priznajem i pametnih misli,ali čovječe – gluposti, neznanja da se plaća BDP bi u ovoj državi uzletio za, brat bratu, za 25%.

Da nam naobrazba i nije neka jača stavka u državi i društvu, nije tajna. Ali i ovo što se naziva obrazovnijim dijelom, ili inteligencijom nije baš nešto čime bi se valjalo ponositi, bez obzira na svjetonazor.

Mene kao građanina ove države i člana ovoga društva ne zabrinjava Zdravstveni odgoj u školama, jer on je potreban. Ne zabrinjava me ni spolni odgoj, jer i on je potreban. Kao vjernik ne slažem se s nekim dijelovima četvrtog modula u spolnom odgoju jer je znanstveno i stručno neodrživ. Ono što mene zabrinjava jest nekompetentnost i neznanje onih koji rade u cijelom tom sustavu koji se zove obrazovanje i odgoj. Ovdje ne mislim na učitelje, nastavnike i profesore, već na one koji su cijelu ovu ujdurmu smislili i brane je preko medija.

Nije me iznenadila polemika, dapače ona je nešto što je najizvrsnije u posljednje vrijeme. Kada bi bilo više polemika oko pojedinih društvenih i ekonomskih pitanja bili bismo uspješnije društvo i uspješnija država.Zdraviji! Polemika upućuje na to da će kada tada strane sjesti i početi normalno pričati o pojedinim prijepornim pitanjima i iskristalizirati svoje pozicije.

A sada malo o onome što me osupnulo: o neznanju usprkos zvučnim akademskim, društvenim i političkim statusima. Kad netko od koga očekujem da ima solidnu naobrazbu izbaci floskulu o “mračnom srednjem vijeku”, pitam se – kako je uopće mogao dobiti i najniži akademski ili društveni status.? Zašto? Jednostavno, pokazuje da nema pojma, ni osnovnoga iz povijesti ili bilo koje druge društvene znanosti. Jer pojam srednjeg vijeka vezati samo uz križarske ratove, inkviziciju ili neke druge stvarnosti koje imaju negativnu konotaciju isto je kao okvalificirati 20. stoljeće prvim i drugim svjetskim ratom ili komunističkim terorom a zanemariti sve drugo. Stvarnost je ipak negdje drugdje. Upravo se ovih dana društvena lijeva krema razobličila, što je najpozitivnije u svoj ovoj polemici. Intelektualna desnica u Hrvatskoj bez puno truda razotkrila je slabost lijeve inteligencije.S pozicije političke moći ljevica je otkrila intelektualnu nemoć jer je izbjegla stručno i znanstveno sučeljavanje a pribjegla političkoj i društvenoj moći pokušavajući društveno i politički diskvalificirati Katoličku crkvu i katolike proglašavajući ih srednjevjekovnim zatucancima, glupim stadom s pokvarenim pastirima, manipulatorima, lažljivcima što i nije neka znanstvena razina rasprave – složit ćete se, bez obzira kakav vaš stav bio o ovom odgoju.

Propašću zapadnorimskog carstva počinje srednji vijek koji završava 1496. prvim otkrićima novoga svijeta. Imalo obrazovaniji građanin ove zemlje zna ili bi trebao znati barem osnovne činjenice koje su se zbivale u tih tisuću godina razvoja Europe. Europske misli, civilizacije i kulture. Mislim da se iole obrazovan ne bi nikada usudio zbog vlasite časti i ugleda usudio to vrijeme proglasiti mračnim. Uistinu manjak je uopće naobrazbe ne poznavati temelje vlastite kulture i civilizacije.

Među neznalice svakako valja ubrojiti i dobar dio novinara. Radije vjerujem da da su neznalice nego da su manipulanti ili lažljivci. Kako inače protumačiti kad neki kolumnist za katolike piše “rkt”, a da je samo malo pitao okolo znao bi da se piše samo katolik, ili kad novinarka za HBK (Hrvatska biskupska konferencija) napiše Hrvatski biskupski komitet. Ajde malo drugovi novinari raspitajte se okolo. Više naobrazbe, manje ideologije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest