Gripe još nema u županiji no uskoro će stići, cijepljeno manje građana nego prošle godine

Gripe još nema u županiji no uskoro će stići, cijepljeno manje
građana nego prošle godine

Na području Republike Hrvatske registrirano je 40-ak oboljelih od gripe pa je i službeno započela nova sezona ove neugodne sezonske bolesti. Ipak, u Karlovačkoj županiji još nije zabilježen niti jedan slučaj, a liječnici napominju i kako trenutačno kruži nekoliko sličnih respiratornih bolesti koje ipak nisu gripa.

U Hrvatskoj su zasad izolirani uzorci virusa A(H1N1) i virusa B, koji su i očekivani u ovogodišnjoj cirkulaciji, a kakva će biti sezona teško je procjenjivati. Špica se očekuje negdje krajem siječnja ili u veljači, a broj oboljelih je, kao i uvijek, gotovo nemoguće procijeniti, jer gripa često zna iznenaditi i svojom blagošću i svojom jačinom. No, može se reći kako je u zapadnoj Europi, u koju gripa dolazi nešto prije no u Hrvatsku, razina oboljelih niska pa se u načelu ne očekuje “žestoka” sezona.

Ono što je sigurno je da se na zaštitu cjepivom ove godine odlučilo manje stanovnika Karlovačke županije. Kako nam je kazala voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, dr. Biserka Hranilović, točne brojke nisu još poznate, jer se cijepljenje u najvećem dijelu odvija kod liječnika primarne zdravstvene zaštite pa svi podaci još nisu prikupljeni, ali je sigurno da za razliku od nekih godina kada su bile naručivane dodatne doze cjepiva, ove godine nije potrošeno ni ono prvotno naručeno – konkretnije, 14.000 doza.

Kada gripa u ozbiljnijem obimu krene i u našoj županiji, liječnici upozoravaju kako osobe koje nemaju drugih zdravstvenih problema ili ozbiljnije poteškoće ne trebaju dolaziti na liječničke preglede i stvarati nepotrebnu gužvu u čekaonicama. Gripa je bolest koja se liječi mirovanjem, uzimanjem veće količine vitamina i sredstava za snižavanje temperature, koja se kupuju bez recepta, dok antibiotici na nju nemaju nikakvog učinka, jer je riječ o virusnoj bolesti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest