S najavom novog snijega: Policija podsjeća na propise o zimskim uvjetima

S najavom novog snijega: Policija podsjeća na propise o zimskim
uvjetima

Nakon podužeg suhog perioda po prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas se ponovo očekuje snježne oborine, a krajem tjedna novi val koji bi mogao donijeti poprilične probleme u prometu. Policija još jednom upozorava vozače o pravilima koja nastupaju u zimskim uvjetima, odnosno u vrijeme kad je kolnik pokrivne snijegom ili kad je na cesti poledica.

– Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Na vozila se ne smiju stavljati gume s čavlima. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima, obaviještavaju u policiji.

Propisane su i novčane kazne. Naime, novčanom kaznom od najmanje pet tisuća kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba – obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu. Za prekršaj iz ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od 1.500 do pet tisuća kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.  Novčanom kaznom od 700 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu. Također, vozači su obvezni očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. Za nepridržavanje ovih obveza Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

U policiji podsjećaju da u razdoblju zimskog računanja vremena, na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svijetla.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest