U protekloj godini više turista i noćenja na karlovačkom području

U protekloj godini više turista i noćenja na karlovačkom području

Porast broja turista i ostvarenih noćenja, ali i jednodnevnih dolazaka, ostvaren je na karlovačkom području tijekom 2012. godine. Grad na četiri rijeke tako je, kada su u pitanju oni koji su u gradu i noćili, posjetilo 20.337 turista, koji su ostvarili 30.991 noćenje, što je za 5,4% više turista i 5,8% više noćenja nego godinu ranije. Pritom je očit trend veće zainteresiranosti za privatni smještaj i laganog pada broja noćenja u hotelima. Pretpostavlja se da je na to utjecala povoljnija cijena smještaja u privatnom aranžmanu.

U Hrvatskoj nije razrađen sustav pomnog registriranja jednodnevnih dolazaka, no protekle je godine očit bio pomak na tom području – brojne grupe turista, kao i pojedinačni gosti odlučili su provesti neko vrijeme u gradu parkova i rijeka, a dvije glavne turističke atrakcije privukle su velik broj gostiju – Muzej Domovinskog rata na Turnju u osnivanju posjetilo je tijekom godine 52.000 gostiju, dok je na Foginovom tijekom srpnja i kolovoza bilo 38.000 kupača, od čega velik broj iz Zagreba i središnje Hrvatske, Gorskog Kotara i Like, ali i iz Slovenije, BiH i drugih inozemnih zemalja.

Kada je u pitanju turistički promet, najviše stranih gostiju došlo je iz Njemačke (15,5%), a slijede Talijani i Poljaci.

Po prvi puta zabilježen je i broj gostiju jednog kampa vezanog uz manifestaciju. RockKorana u oba je dana privukla dosta posjetitelja i iz drugih gradova, a 34 su u festivalskom kampu i prespavala. Očekuje se da će u 2013. godini i druge višednevne manifestacije privlačne gostima iz drugih gradova (HermetiKA, LED festival i slično…) biti uključene u ovaj dio statistike.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest