Toplana top tema – Osječanin koji se uspio isključiti ponudio pomoć

Toplana top tema – Osječanin koji se uspio isključiti ponudio pomoć

Osječanin Željko Šaravanja, jedan od rijetkih Hrvata koji su pravnim putem uspjeli izboriti odvajanje od sustava centralnog grijanja, u ovom slučaju HEP toplinarstva ponudio je Karlovčanima pomoć u njihovoj borbi za slobodno grijanje po vlastitoj želji.

Naime, koliko je karlovački slučaj postao medijski eksponiran ali i zanimljiv pokazala je i jučerašnja emisija HRT-a Tema dana u kojoj su uz Šaravanju gostovali direktor Gradske toplane Inoslav Latković i predvodnik građanskog pokreta Neću usluge toplane Domagoj Švegar. Zanimljivo, iako su bili pozvani nitko iz HEP toplinarstva nije došao kao niti jedan direktor toplana iz sustava HEP-a.

Kako je rekao Latković, svatko ima pravo na peticiju ali smatra da je ova peticija usmjerena na krivu adresu.

– Naše poslovanje definiraju zakoni i ako u građanskom pokretu misle da će time mijenjati zakone, trebali bi se obratiti zakonodavcu, rekao je Latković. Ponovio je da GT nikome ne brani odvajanje ali samo po zakonskim uvjetima.

Švegar je pred kamerama HRT-a rekao da je najavljeno paljenje računa zamišljeno da senzibilizira javnost no ipak će, zbog savjeta pravnike, zapaliti fotokopije jer u slučaju sudskih sporova treba imati originale.

Šaravanja, koji se s HEP-om sudski sporio čak osam godina, upućuje Karlovčane da naprave više fotokopija te da jednu, uz urudžbeni broj vrate Gradskoj toplani.

– Nismo svi otpojili, ali oni koji jesu to je učinio ovlašteni monter, čak su i izolirali vertikale. Ti građani se sad uglavnom griju na struju, termoblokovima ili nordijskim radijatorima, inverterima, na drva ili pelete i svima je najmanje duplo manja cijena a nekima i pet puta ali im GT i dalje šalje račune, objasnio je Švegar razloge ove inicijative.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest