Restoran Kalvarija jedini je osvojio "dvije vilice" po ocjenama austrijskih gastronauta.
Najveći austrijski portal za hranu, vina i
putovanja Falstaff, koji ima i svoju njemačku i švicarsku
inačicu, u velikom istraživanju obradio je ponudu čak 660
hrvatskih restorana, koje su recenzirali i njihovi čitatelji koji
su ih posjećivali. Na popisu se našlo ukupno 660 hrvatskih
restorana, od čega je 497 ocijenjeno s jednom do četiri “vilice”,
dok su 163 ostala bez ocjene ili s ocjenom nižom od 80 koliko je
bilo potrebno za “jednu vilicu”.
Među onima koji su “zaradili” barem jednu “vilicu” su i dva
karlovačka te po jedan ozaljski i slunjski restoran. Na vrhu i
jedina sa “dvije vilice” je Kalvarija, koja je dobila ukupnu
ocjenu 85. Falstaff piše da je restoran šarmantno uređen, a
osoblje i voditelj restorana izuzetno ljubazni. Domaće namirnice
koriste se za tradicionalna jela pripremljena s puno pažnje:
povrtna juha, pirjana teletina, purica punjena gljivama ili
piletina s pireom od krumpira i hrena. Ističu se i – prvoklasna
piva.
Sveukupno Kalvarija je dobila 43/50 za hranu, 18/20 za uslugu,
16/20 za vinsku kartu i 8/10 za ambijent.
Odmah do nje, ali s “jednom vilicom” jer su ispod granice od 85
bodova su, sa 84 boda Kastel i ozaljski Žganjer.
Kastel ima gotovo identične ocjene kao Kalvarija, tek bod manje
ima za vinsku listu. U recenziji piše da je riječ o romantičnom
ambijentu s opuštajućom glazbom u dvorištu starog dvorca. Ističu
se savršena marinirana rebarca, hvali rižoto s piletinom i
bundevama s posebnim nijansama okusa, a vrhunska su i pileća prsa
s graškom i mrkvom.
Žganjer, pak, “bod manjka” u odnosu na Kalvariju ima u ambijentu,
no napominje se da su izuzetno gostoljubivi i da im je kvaliteta
namirnica uvijek na prvom mjestu. Dakako, posebno se ističe
janjetina na ražnju, ali i pirjana janjetina s pečenim krumpirom
te navodi da se neizostavno moraju probati i njihovi kolači ili
torte.
Sa 83 boda na listi je i slunjski Ambar, za koji pišu da je riječ
o modernom objektu ispod ruševine (riječ je o Napoleonovom
magazinu, op.a.), sa staklenim fasadama i zanimljivim
interijerom. Navode da restoran koristi namirnice lokalnih
proizvođača te izdvajaju tjesteninu, rižota, riječnu ribu i juhe,
kao i domaći kruh.
Na listi se, ali bez “vilica” i ocjena u ovom trenutku, ali sa
svim potrebnim podacima za potencijalne posjetitelje, nalaze i
slunjski Petro te karlovački Lovački rog.
Inače, najbolje ocijenjeni hrvatski restorani po Falstaffu su
rovinjski Agli Amici, šibenski Pelegrini te Lemongarden u
Sutivanu koji su prikupili 95 bodova i jedini imaju “četiri
vilice”. Na dnu ljestvice ocijenjenih je dubrovački Buffet Škola.