KUHANJE U VRUĆE DANE

Karlovački gastro bloger Hrvoje Stojanov i Istrijanka Anamarija Gulić objavili ljetnu e-kuharicu sa slatkim i slanim receptima

Svi recepti su jednostavni i ne zahtjevaju puno vremena provedenog u kuhinji.

Karlovčanin Hrvoje Stojanov, autor popularnog gastro bloga “Opet gladni” i njegova kolegica, Istrijanka Anamarija Gulić s bloga “Srce od čokolade” objavili su ljetnu e-kuharicu “Malo slatko, malo slano” koja sadrži 50 slatkih i slanih recepata idealnih za vruće ljetne dane.

– Anamarija i ja se virtualno družimo već više od tri godine. Nerijetko međusobno isprobavamo naše recepte te smo shvatili kako jako volimo načine pripreme hrane jedno od drugoga. Ona je tijekom godina od mene puno toga naučila o gastronomiji kontinentalne Hrvatske, kao što sam i ja stekao puno znanja o istarskoj i mediteranskoj kuhinji. Ideja za kuharicu je došla odjednom, razgovarali smo o tome kako bi bilo dobro da se ujedinimo i stvorimo nešto zajedničko. Tako je i nastala e-kuharica “Malo slatko, malo slano”. Naš cilj je bio u kuharicu staviti recepte koje čitatelji mogu jednostavno pripremiti, bez puno vremena provedenog u kuhinji s pristupačnim, svakodnevnim i sezonskim namirnicama. Vodili smo se time da slana jela obiluju sezonskim povrćem koje je dostupno tijekom cijelog ljeta, a da slastice budu jednostavne, osvježavajuće sa sezonskim voćem i drugim lakšim sastojcima, ističe Hrvoje Stojanov. 

Hrvoje i Anamarija dijele i korisne savjete svima koji će se u ove vruće dane odlučiti na kuhanje.

Savjeti za ljetna slana jela:
– koristite sezonske namirnice
– pripremite različite osvježavajuće salate – kombinirajte povrće s piletinom, tunom, sirom, cous-cousom, svježom tjesteninom i sl.
– jela pripremajte na roštilju: marinirajte meso, povrće ili ribu te uz to poslužite miješanu salatu (rajčica, krastavci, luk…)
– hladne juhe od povrća su idealne za osvježenje tijekom vrućih dana
– koristite svježe začinsko bilje (bosiljak, peršin, menta, korijander…) koje daje poseban okus ljetnim jelima

Savjeti za ljetna slatka jela:
– koristite svježe voće (maline, breskve, marelice, lubenicu..)
– pripremite domaći sladoled, bez jaja, s manje šećera ili sa zdravijim zaslađivačima
– birajte slastice koje ne zahtijevaju komplicirane tehnike
– izbjegavajte teške kreme i maslace, radije koristite svježi sir, jogurt, domaći kefir… 

Ljetnu e-kuharicu možete naručiti na Hrvojevom i Anamarijinom blogu, a u suradnji s autorima mi vam donosimo po jedan prigodan slatki i slani recept!

Slani recept: Faširanci s keljom i zobenim pahuljicama

SASTOJCI: 500 g miješanog mljevenog mesa, pola glavice kelja, 1 jaje, pola glavice luka, pola žličice češnjaka u prahu, sol, papar, mješavina začina, mljevena paprika, kukuruzna krupica, zobene pahuljice. 

PRIPREMA:

1. Kelj očisti, blanširaj te ga na sitno nareži.

2. Pomiješaj ga s mesom, dodaj sitno nasjeckani luk, češnjak, sitno nasjeckani svježi peršin, jaje, sol, papar, pola žlice mješavine začina i crvenu papriku. Sve dobro izmiješaj.

3. Od dobivene smjese vlažnim rukama izradi faširance srednje veličine. Faširance možeš uvaljati u kukuruznu krupicu ili u zobene pahuljice s prezlama.

4. Faširance peci u tavici na vrućem ulju, na laganoj vatri, dok ne poprime lijepu boju. Možeš ih peći i bez ulja u fritezi na vrući zrak.

Slatki recept: Voćna torta (bez pečenja)

SASTOJCI: 400 g petit keksa (grubo usitnjeni, ne mljeveni), dvije čašice tekućeg jogurta + malo mlijeka po potrebi, 3-4 žlice šećera, voće po želji (maline, 200 g), 250 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:

1. Kekse zdrobi u manje komadiće (ne skroz samljeti), a zatim im dodaj jogurt, mlijeko i šećer te sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.

2. Smjesu rasporedi po kalupu (24 cm), a po podlozi rasporedi voće po želji. Mikserom izradi šlag i premaži preko voća. Ostavi u hladnjaku da se stisne, najbolje preko noći.
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest