JASNI PODACI

Meteo stranica “Kad će kiša” detaljnim podacima objasnila FB “strućljacima” sve o klimatskom zagrijavanju, možda shvate?

"Toplih" noći bilo je 1-2 u desetljeću, u proteklih 10 godina bilo ih je 98!

Već je jučerašnji podatak da je u Dubrovniku zabilježena najveća ikada temperatura mora u Hrvatskoj svakome tko želi malo uključiti razmišljanje bila dovoljna da, ako nije dosad, shvati kako živimo u doba kontinuiranog rasta temperature i globalnog zagrijavanja – jer more se, dakako, ne zagrije na gotovo 30 stupnjeva tek tako na jedan dan pa se onda vrati na 22. 

Onima najupornijima, koji će na svako upozorenje o dugotrajnim toplinskim valovima odgovarati “stručnim” komentarima poput “Ljeto je mora biti vruče”, “Kao da nikat nije bilo vručina prije samo dižete paniku” ili “senzacionalnim” otkrićima da je u prošlosti bilo pojedinih dana s vrlo visokim temperaturama, dodatna pojašnjenja potrudila se prikupiti meteo stranica “Kad će kiša” koja je objavila detaljne podatke o broju toplih noći te vrućih dana po desetljećima u gradu Zagrebu (dakako, podaci su manje-više slični za sve hrvatske gradove, ponegdje možda i izrazitiji).

Između ostalog o kontinuiranom zagrijavanju najbolje govore podaci o broju dana iznad 30 stupnjeva Celzijusa po desetljećima. Čak ni u vrlo toplim pedesetim godinama ta brojka nije bila veća od 172 (od 920 dana klimatskog ljeta koliko ima u jednom desetljeću), a u pravilu se u narednim desetljećima kretala između 100 i 120 dana godišnje. U posljednja tri desetogodišnja razdoblja, pak, takvih dana bilo je redom – 325, 330 i 326, a porast je očito još od devedesetih.

Možda još izrazitije podatke pokazuju informacije o broju toplih noći, a to su one noći u kojima temperatura niti jednom ne padne ispod 20 stupnjeva. U pedesetim, šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća takvih je noći bilo 1-2 po desetljeću. U prošlom desetljeću bilo ih, pak, 86, a u posljednjih deset godina – 98!

Ukratko, a što je većini nadamo se i jasno, vrelih dana bilo je uvijek i tu nema ništa upitno. No, bili su pojedinačni, toplinski valovi bili su kratki i povremeni, a veći dio ljeta temperature su bile ugodne. Danas je razlika drastična, a samo se povećava i u narednim godinama očekuju se još veće vrućine i još kontinuiraniji toplinski valovi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest