Jedino što odolijeva pandemiji su čvarci, kojima ni pored sve te drame cijena nije pala ni za kunu
Zbog tržišnih poremećaja izazvanih koronavirusom te pojave
afričke svinjske kuge na nekim najvećim europskim
farmama-izvoznicama kojima je Kina zatvorila vrata, EU svinjetina
nikad nije bila jeftinija.
A gdje će jeftini europski viškovi nego u Hrvatsku, koja je i
sada najveća EU uvoznica, pa se i svježi but s kožom za sušenje
ovih dana prodaje na akciji za samo 14-ak kuna u nekim trgovačkim
lancima. Gubici domaćih farmera prisiljenih da svinjsku polovicu
daju za manje od 2 eura/kg primiču se vrtoglavoj brojci od oko
100 milijuna kuna, upozoravaju iz Hrvatske udruge proizvođača
svinja, piše Večernji list.
Jedino što odolijeva pandemiji su čvarci, kojima ni pored sve te
drame cijena nije pala ni za kunu. Dapače, ovisno o trgovcu,
ovosezonski čvarci, koji posljednjih tjedana stižu u maloprodaju,
koštaju u prosjeku između 120 i 170 kuna, a 90-gramsko pakiranje
za grickanje poput čipsa s predznakom ”premium” proizvođača
Silme iz Petkovca čak 26,99 kuna, što znači da se cijeni na
vrtoglavih 299,89 kn/kg.
Igor Miljak, predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe
Pivac, kaže da je cijena čvaraka postojana makar bi, s obzirom na
ulaznu cijenu sirovine, trebali biti nešto jeftiniji.
”No činjenica je da je proizvodni postupak vrlo zahtjevan i
troši energiju, a od oko 100 kg kvalitetne masnoće dobije se samo
12-13 posto kvalitetnih čvaraka, 50-60 posto svinjske masti, a
ostalo ispari. Zna li se da je cijena masti od 6 do 8 kn/kg,
jasno je da cijenom čvaraka morate kompenzirati sve ostalo. A dok
se dobro prodaju na tržištu i imaju imidž proizvoda koji je
visokokvalitetan, s visokim udjelom proteina, što se s novim
trendovima prehrane jako traži, tko god ih radi uspijeva ih dobro
i prodati”, kaže Miljak.