PREDBILJEŽBE KRENULE

Potražnja je velika, a cijene? Provjerili smo koliko ove godine košta janjetina

Danas.hr

Cijene prate prošlogodišnje. Janjčići su sada upravo idealne težine. Oko 10-ak kilograma žive vage i spremni su za prodaju

Iako je do Uskrsa nešto više od mjesec dana,
predbilježbe za janjetinu već su krenule i bez obzira
na cijenu, omiljeno jelo na uskrsnom stolu je upravo mlada
janjetina. U zadarskom zaleđu, gdje je janjenje pomalo ii
kasnilo, cijena će joj ove godine biti oko 15 eura, a paška –
odavno i brend s geografskim porijeklom – još i skuplja.

Život janjaca na Pagu računa se da je između dva
najveća blagdana. Od Božića, kada počne janjenje, pa do Uskrsa,
kada su svi već rasprodani da postanu dio svečane uskrsne trpeze.

Na kopnu je sezona janjenja tek krenula, ali na Pagu neće još
dugo.

“Traje još i danas, trajat će još neko vrijeme, ali janjetine će
biti sad sve rjeđe i rjeđe, i sve teže i teže nać’ jer je sezona
pri kraju. Zapravo negdje do polovice trećeg mjeseca možda i nađe
se negdje. Potražnja je velika”, kaže Dražen Crljenko,
vlasnik stada od 70-ak ovaca iz Paga, kod kojega još ima pokoji
jančić.

Cijena paške janjetine od 18 do 20 eura

Cijene prate prošlogodišnje. Janjčići su sada upravo idealne
težine. Oko 10-ak kilograma žive vage i spremni su za prodaju.
Cijena paške janjetine u ovom trenutku je negdje od 18 do 20
eura.

Tako je i na farmi najveće paške sirane, koja je vlasnik stada od
oko 3 tisuće ovaca, najvećeg stada na otoku. “Potražnja je veća
od ponude. Potražnja je velika. Sad su već, kako bi rekli u Pagu,
zadnji ‘skosi’. Ima mogućnost da se naruči i pojedinačno, ali
uglavnom radimo naveliko i to s trgovačkim lancima. Imamo malo
veće tržište, pa negdje u sezoni mi isporučujemo i do tisuću i
pol janjaca”, pojašnjava i Martina Pernar Škunca,
direktorica marketinga strane na Pagu.

Gužva pred Uskrs

I restoran na ulazu u Zadar kupuje pašku janjetinu, sve dok je
ima, a onda prijeđu na onu iz zaleđa koja dolazi kasnije. Pred
Uskrs im je uvijek gužva.

“Narudžbe krenu 5 do 10 dana prije Uskrsa. Imamo stalne naše
mušterije. Dosta je narudžbi za vanka naručuje i rezervira.
Cijene su negdje malo više, negdje malo manje, ali od 50-ak eura
po kilogramu, pa nadalje”, ķaže iskusni konobar u restoranuu
kojem je janjetina s ražnja jedno od najpoznatijih jela. 

Ali, dokaz da ne završe svi janjci na nekom od restoranskih ili
nečijem obiteljskom stolu je i Piantias, ljubimac Draženova sina,
zvijezda jedne naše priče s Paga. “Piantias je završio u
zoološkom vrtu, kako sam i rekao prošle godine. I ove godine smo
ga posjetili u tom zoološkom vrtu. Zapravo, to je zoološki vrt za
domaće životinje”, smije se Crljenko.

Ovogodišnji ljubimac im je Dudalo, koji će opet biti bolje sreće
od ostatka ekipe s pašnjaka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest