Sonja i bik – komedija o odnosu sela i grada u subotu u kinu Apolo

Sonja i bik – komedija o odnosu sela i grada u subotu u kinu Apolo

Definitivno osvježenje velikoga platna hrvatskoga filma je romantična komedija “Sonja i bik”, koja će se naći na repertoaru Kina Apolo u subotu 19. siječnja sa početkom u 19 sati.

Sonja i bik je dugometražni igrani prvijenac redateljice Vlatke Vorkapić, koja je ujedno napisala i scenarij filma. Glavne uloge nose sve popularniji mladi glumci Judita Franković i Goran Bogdan. Judita tumači ulogu Sonje – aktivistice u borbi za životinjska prava, koja je vegetarijanka i velika protivnica borbi bikova, dok Goran tumači ulogu Ante, Sonjinu apsolutnu suprotnost – on je sin organizatora borbi bikova i prodavač osiguranja. Film je nastao u produkciji Interfilma i u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a ostvario je najbolje kino otvaranje hrvatskog filma u posljednjih deset godina prema box office rezultatima.

O RADNJI FILMA

Na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine zaustavlja se kamion: četiri muškarca prevoze bika Garonju na dogovorenu borbu u Hrvatsku. Nemaju sve potrebne papire ali se Stipe, vlasnik bika Garonje, dosjeti rješenju: pustit će Garonju da sam pređe granicu pasući travu. Pa tko će legitimirati životinju?! U dalmatinskoj Zagori s negodovanjem gledaju televizijsku emisiju u kojoj ih Sonja optužuje za okrutan odnos prema bikovima. Pada i oklada da Sonja neće imati hrabrosti približiti se biku Garonji na bliže od tri metra. Stipe je toliko siguran u to da daje bizaran ulog – svoja muda.  Izazov Sonji nosi upravo Ante.

Film na zanimljiv način portretira “vlaški” mentalitet, odnos sela i grada te daje novi pogled na pojam hrvatske tradicije, a ujedno i podbada institucije poput Sabora. Cijeli film ima i prepoznatljiv vizualni dojam, a na 59. Festivalu igranog filma u Puli osvojio je nagrade za najbolji scenarij, kostimografiju i glazbu.

REDATELJICA I GLAVNI GLUMCI

Redateljica Vlatka Vorkapić diplomirala je TV i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Režira i piše za televiziju, kazalište i film te je autorica niza dokumentarnih i igranih TV serija, više od trideset dokumentarnih filmova i dva kratka igrana filma te kazališnih predstava «Oblak-vila» i «Judith French». Za dramu «Judith French» osvojila je nagradu Marin Držić, a za svoje dokumentarne filmove dobila je niz nagrada.

Judita Franković je slobodna umjetnica i glumica, koja je glumačku edukaciju započela u Glumačkom studiju Teatra Exit, a prvu ulogu ostvarila je 2005. u TV seriji Kad zvoni?. Zatim glumi u kazalištu i ostvaruje manje uloge u TV serijama Bitange i princeze, Operacija Kajman, Bibin svijet, Loza. 2012. dobiva glavnu ulogu u seriji Počivali u miru. Prvi cjelovečernji film, Majka asfalta, snima s Daliborom Matanićem, s kojim nastavlja suradnju na filmu Ćaća. Osim Sonje i bika, najnovije uloge ostvarila je u filmovima Djeca jeseni, Gorana Rukavine i Na kvadrat/Zagrebačke priče,  Radislava Jovanova Gonza.

Goran Bogdan je trenutno apsolvent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu , a ujedno i član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih gdje glumi u predstavama: Zagrebački pentagram, Garaža, Čovjek koji je spasio Europu, Moj sin samo malo sporije hoda, Ovo bi mogla biti moja ulica…

Osim uloga u Zagrebačkom kazalištu mladih, glumio je u predstavama: Elektri pristaje crnina, Pit malograđana, Pijani proces, Osvrni se gnjevno, Pillowman…te u filmovima: U zemlji čudesa (2009.), Neke druge priče (2009.), The show must go on (2009.), Iza stakla (2008.), Noćna vožnja (2007.), Za naivne dječake (2007.) i dr.

Ivo Gregurević također je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu debitira 1977. godine (Ne naginji se van, B. Žižića) glavnom ulogom. Ostvario je uloge u preko 40 igranih filmova: Čaruga, Tri muškarca Melite Žganjer, Kad mrtvi zapjevaju, Tu, Maršal, Što je muškarac bez brkova?, Crnci.. Višestruki je dobitnik Zlatne Arene za glavnu mušku ulogu, a s uspjehom nastupa i u kazalištu i na televiziji.

Ostale uloge u Sonji i biku upriličili su Dejan Aćimović, Elvis Bošnjak, Csilla Barath Bastaić, Željko Mavrović, Mila Elegović, Zlatan Zuhrić Zuhra, Danko Ljuština, Iva Šulentić i brojni drugi.

Redateljica je jednom prigodom izjavila “Možda da se i upitamo zašto uopće gledamo filmove. Pa, jedan od razloga sigurno je i to da nas podsjete kako život može biti veseo, zabavan i optimističan. A ja mislim da je “Sonja i bik” upravo jedan takav film”.

“Sonja i bik” je film koji je već osvojio srca publike diljem Hrvatske, a zasigurno će i brojni Karlovčani prepoznati njegovu vrijednost.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest