Investitori zainteresirani za ulaganje u sve županije – osim Karlovačke

Investitori zainteresirani za ulaganje u sve županije – osim
Karlovačke

Poražavajuća vijest za Karlovačku županiju dolazi iz Agencije za investicije i konkurentnost; od 58 projekata vrijednih vrtoglavih 5,88 milijardi eura, investitori s barem jednim projektom zainteresirani za ulaganje u svaku od hrvatskih županija osim jedne. Karlovačke.

Doduše, vijesti nisu dobre ni za Hrvatsku općenito, jer od ih gotovo 6 milijardi eura, gradnja je započela u projektima tek 278 milijuna eura, ili oko 5 posto. Većina projekata stoji zbog problema s birokracijom, prostornim planovima, sporova oko zemljišta i nemogućnosti otkupa manjih parcela. Agencija za investicije i konkurentnost zato je osnovana da olakša proceduru u čemu bi trebao pomoći i Zakon o strateškim investicijskim projektima koji je na zadnje noge podignuo crkvu i oporbu. Ne bez razloga jer dobre namjera ubrzanja investicija u sebi krije zamku zlouporaba. Vlast kojoj nije na prvom mjestu zaštita nacionalnih interesa pod krinkom poticanja investicija zaista mogla prepustiti privatnim investitorima strateške nacionalne resurse.

Kako god, Agencija je zasad uspjela tek popisati projekte, odnosno investitore koji bi ulagali u Hrvatskoj. Očekivano najviše novca bi se ulagalo u turizam, pa logistiku, a u industriju od 5,88 milijardi tek 688 milijuna eura. Nažalost, niti euro u Karlovačku županiju. Dakako, investitori sami biraju gdje će ulagati svoj novac, no već činjenica da je Karlovačka Županija smještena na idealnom tranzitnom položaju u Hrvatskoj ukazuje na zaključak da je investicijskoj nuli kumovala inertnost i nekompetentnost lokalnih vlasti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest