Dokumentarac o slavonskim ratnim zrakoplovcima u Gradskoj knjižnici

Dokumentarac o slavonskim ratnim zrakoplovcima u Gradskoj knjižnici

Povijesna postrojba Karlovački počasni vod ZNG-91., u suradnji s udrugom KA Urbani, organizira projekciju dokumentarnog filma “Nebeski vitezovi slavonske ravni”. Projekcija će se održati večeras u 19 sati, u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić. U sklopu projekcije bit će predstavljena i izložba maketa Maketarskog društva Karlovac i izložba fotografija o aktivnosti PP KPV ZNG-91.

“Nebeski vitezovi slavonske ravni” priča je iz Domovinskog rata o slavonskim zrakoplovcima koji su poljoprivrednim i sportskim zrakoplovima branili istočnu Hrvatsku. Isprva su iznad opkoljenog Vukovara padobranima izbacivali sanduke s pomoći, a potom i improvizirane bojler-bombe. Jugoslavenska vojska unatoč tehničkoj nadmoći nije ih mogla zaustaviti zbog čega je čak iz Srbije na bojišnicu dopremila cijelu raketnu pukovniju. Jedna raketa pogodila je 2. prosinca 1991. iznad Otoka pokraj Vinkovaca poljoprivredni zrakoplov An-2 u kojem su poginula četvorica herojskih letača: osnivač voda Marko Živković, drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. U tim okolnostima vod je morao prestati s borbenim djelovanjima. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači u 35 borbenih letova izbacili 68 bombi i 17 sanduka s 2 tone pomoći za Vukovar.

Redatelji filma su Vinko Brešan, Dubravko Jelačić Bužimski i Ivan Ott, a o njemu će govoriti brigadiri u miru, zapovjednik voda Vladimir Rajtar te Dubravko Halovanić s karlovačke bojišnice, pukovnik u miru i jedan od pilota Josip Hrgović te Andrea Štalcar Furač iz udruge KA Urbani. Vladimir Halovanić govorit će stihove o Domovinskom ratu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest