Do 156 kućanstava struja nije došla ni 130 godina poslije Teslinih otkrića

Do 156 kućanstava struja nije došla ni 130 godina poslije Teslinih
otkrića

Tradicionalno, Hrvatska elektroprivreda je tijekom božićnih i novogodišnjih praznika obustavila iskapčanje domaćinstava koja ne plaćaju električnu energiju i poslije Nove godine nastavila s tom praksom. Kako već odavno u Elektri ponavljaju, iako mnogi doživljavaju struju kao nešto samorazumljivo, ona je ipak roba na tržištu kao i svaka druga.

Zanimalo nas je koliko domaćinstava na karlovačkom području nije u stanju plaćati ovu uslugu i dobili odgovor u HEP-u kako je tijekom 2012., od 31 249 mjernih mjesta za građanstvo, trajno bilo isključeno njih 443. Iz HEP-a su napomenuli da iz ovog podatka nije vidljivo da postoji trend rasta broja iskopčanih korisnika po mjesecima niti povećanja broja trajno isključenih domaćinstava.

Na pitanje gdje ima najviše iskapčanja, bez ulaženja u detalje, iz HEP-a su odgovorili kako ih je najveći broj na području užeg dijela grada Karlovca “gdje je i najveća koncentracija kupaca.”

Posao HEP-a nije da bude socijalno osjetljiv, niti imaju – kako kažu – uvid u socijalnu situaciju kupaca, ali nastoje od slučaja do slučaja neplaćanja izaći u susret kupcima i pronaći rješenje za otplatu dugovanja u skladu s mogućnostima kupaca.

Zanimljivo, na području koje pokriva Elektra Karlovac još postoje mjesta do kojih električna energija nije došla ni 130 godina nakon što je Tesla otkrio rotirajuće magnetsko polje kao temelj indukcijskog motora i distribucije struje. Riječ je 156 domaćinstava u mraku na područjima koja se – paradoksalno – zovu područjima od posebne državne skrbi. 76 od njih imaju pravo na obnovu i HEP ih priključuje po godišnjim planovima, dok bi preostalih 80 trebalo priključak platiti sami. U HEP-u napominju kako je uglavnom riječ o kućama koje nisu trajno prebivalište kupaca.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest