Na Vili Anzić svečano otvorena Kuća slavnih karlovačkog planinarstva

Na Vili Anzić svečano otvorena Kuća slavnih karlovačkog
planinarstva

Planinarski savez grada Karlovca, u suradnji s Centrom za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu “Braća Seljan” i Planinarskim društvom Karlovac, otvorio je u Vili Anzić “Kuću slavnih” karlovačkog planinarstva, koja u ovom trenutku obuhvaća 60 zaslužnih pojedinaca iz povijesti planinarstva u gradu na četiri rijeke.

Kuća slavnih karlovačkog planinarstva tematski je podijeljena u dva dijela – organizirano planinarstvo unutar Hrvatskog planinarskog saveza te planinarstvo izvan organiziranih planinarskih udruga i organizacija. Tekuća 2013. godina i dodatno je prikladna za početak ovog projekta, jer se u Karlovcu ove godine obilježavaju još tri značajne i vrijedne obljetnice vezane uz planinarstvo i ekspedicionizam. Riječ je o 170 godina od prvog alpinističkog uspona u Hrvatskoj, koji je izvela Dragojla Jarnević na stijenu Okić, 100. obljetnica smrti slavnog karlovačkog istraživača Mirka Seljana te 90 godina organiziranog planinarstva u Karlovcu.

– Kuća slavnih bit će nadopunjavana tijekom godina, a njen najvažniji značaj trebao biti onaj dokumentaristički i edukativni, velikim dijelom namijenjena je upravo mladim planinarima – istaknuo je Mladen Kuka, predsjednik CEIK-a “Braća Seljan” i Planinarskog saveza grada Karlovca.

Svečanosti otvorenja bili su nazočni karlovački planinari i brojni gosti, među kojima posebno treba istaknuti zagrebačku alpinisticu Enu Vrbek, koja je bila članica Hrvatske ženske ekspedicije “Mount Everest 2009.”. Ova alpinistica ujedno je i članica CEIK-a “Braća Seljan”, s kojim će ove godine sudjelovati u usponu na 7.500 metara visok vrh u Pakistanu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest