U ZELENOM NEBODERU

U stanu karlovačkog glumca naturščika Ljubomira Jurkovića Dede pet dana sniman film! Deda u glavnoj ulozi, glumica Edita Matan: Bilo je bajkovito

"Zatvorili smo se u stan i igrali. Postavio sam kostur priče i smjernice kamo se ide, a oni su popunjavali rupe", kaže redatelj Saša Poštić

U Karlovcu je u petak završeno snimanje kratkog igranog filma radnog naslova “Kornjača” redatelja i scenarista Saše Poštića s Ljubomirom Jurkovićem – Dedom, Editom Matan, Mladenom Kukom i Anamarijom Štefanac u ulogama, a svoju je odigrala i kornjača Huškica.

Iza projekta stoje kuće Marsovac produkcija i Blank_filmski inkubator. Poštić navodi da slijede montaža, a potom i plasman na neki od regionalnih festivala, u Motovun, Zagreb ili Sarajevo. Poštić već radi na filmu o Jurkovićevom posjetu papi, a “Kornjača” je zamišljena kao vježba dok se ne ostvari ovaj glavni projekt.

– No, ispalo je da nastaje film koji ima veliku budućnost, ako dobro prođe u montaži – navodi Poštić.

Objašnjava da je riječ o intimnoj priči o bratu i sestri “koji su cijeli svijet jedan drugome”.

– Film pokazuje djelić života unutar njihova stana u kojemu žive i s kojim su izgradili svoj mali privatni planet. Isprva izgleda sve idilično, toplo i bajkovito, ali se ispostavi da baš i nije tako – nastavlja Poštić.

Snimalo se pet dana u Jurkovićevom stanu – on glumi brata, naša poznata likovna umjetnica E. Matan sestru, Kuka Jurkovićevog prijatelja zainteresiranog za emotivni odnos sa sestrom, a A. Štefanac potencijalnog kupca stana.

– Zatvorili smo se u stan i igrali. Postavio sam kostur priče i smjernice kamo se ide, a oni su popunjavali rupe. Timski smo gradili priču i ona se mijenjala iz dana u dan – kaže Poštić.

Jurković pojašnjava da glumi brata koji brine o budućnosti svoje sestre i da se cijela radnja odvija u stanu.

– Saša je perspektivan i mlad redatelj, ali vrlo sposoban. Očekujem da stekne ugled poput mojih velikih prijatelja Krste Papića, Arsena Ostojića ili Vinka Brešana – veli Jurković.

Poznati pustolov Kuka je ranije snimao dokumentarne putopise, pa kaže da mu nije strano pred kamerama, mada nije do sada bio dio igranog filma.

– Snimanje je bilo odlično. Treba isprobavati nove stvari – ističe Kuka.

I za E. Matan je ovo bilo novo iskustvo.

– Bilo mi je genijalno sudjelovati na snimanju filma, što nikada do sada nisam radila, a inače sam akademska likovna umjetnica. Nisam ovo još uspjela osvijestiti. Nije mi bio san glumiti u filmu. Nisam odbijala ulogu. Znam da je složeno montirati deset minuta, kamoli ovo. Sve mi je veoma bajkovito. Ovo je već nadmašilo moja očekivanja – navodi E. Matan i dodaje da se u Veneciji, u palači Albrizzi-Capello, upravo pušta njezin video “Anima mundi” na jednoj tematskoj izložbi.

Jurković iščekuje put u Vatikan i susret sa Svetim Ocem. Nije siguran hoće li papa Franjo pogledati njegov novi film, ali najavljuje da će mu pred vatikanskom televizijom pokazati dva portreta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest