Kako napraviti dobar burger? Daleko je to od “kiosk priče”, a svoju kulinarsku tajnu otkriva Hrvoje Šalković

Mnogi ne znaju kakva peciva birati kada je ova hrana u pitanju.
Najidealnija su mliječna peciva i brioche peciva. Sve ostalo je
prolazno, a ova peciva svojom neutralnošću ne zadiru u okuse mesa
i možete osjetiti svu punoću mesa. O grilanju peciva se vode
rasprave valjda od početka 20 stoljeća no odgovor je da, s
dodatkom rastopljenog maslaca. Nema bolje nego kad je pecivo
toplo, hrskavo, te osjetite malo maslaca. Naravno važan je sir.

”Najbolji su svi masni sirevi koji se dobro tope, što ne znači
da se ne mogu staviti nekakvi suhi i tvrdi sirevi kao paški ili
kozji. Ukoliko su jako suhi, a želite taj specijalni okus ipak
spojiti s mesom, imate opciju staviti ga u umak ili DIP koji
servirate sa strane”, otkriva nam.

Inače, ako niste znali čačkalica u sredini burgera služi
isključivo da visoke i velike burgere drži na okupu na putu do
gosta, kako se ne bi srušio ili se koriste čačkalice s
ugraviranim natpisima rare, wd ili medium kako bi kuhinja brze
komunicirala s poslužiteljima i izbjegla objašnjavanja na koje se
gubi vrijeme.

Nekad je to pivo bilo omiljeno piće uz burger, no danas u
razdoblju gourmet Burgera gdje možete naći i Wagyu govedinu nema
smisla bježati i od najskupljih crnih ili bijelih vina,
šampanjaca. Pivo još uvijek pobjeđuje no vino je sve popularnije.

Hrvoje danas vrijeme uglavnom provodi u Brewbites restoranu pa
tako često pomaže kuharima kako bi sve bilo ukusno i fino, no za
privatno kuhanje baš i nema vremena.

”Nikome ja ne stignem kuhati, toliko je posla oko logistike, oko
optimaliziranja, toliko posla s gostima. Ne stižem kuhati, a
volio bih”, priznao je Hrvoje Šalković.

FOTO: Mario Pavlović

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest