Male tajne najdražeg zagrebačkog jela – kako napraviti najbolji zagrebački odrezak?

Pravilna priprema zagrebačkog odreska uključuje izbor
najsočnijih dijelova teletine, a može se spravljati i od
svinjetine, piletine ili puretine. Specifičnost pravog
zagrebačkog odreska prepoznaje se po punjenju sa šunkom i sirom.
Sir mora biti topljiv, dok će se od šunki najbolje uklopiti PIK
šunke s 2 posto masnoće – Šunka u ovitku ili Zlatna kuhana šunka
i učiniti zagrebački odrezak pravom gurmanskom delicijom.
Također, PIK šunke s 2 posto masnoće imaju smanjen udio soli i ne
sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju pa su
odličan odabir za one koji, uz dobar zalogaj, brinu i o
zdravlju.

Stoga, sočni komad mesa napunjen šunkom i sirom, uvaljan u
brašno, jaja i krušne mrvice pa ispečen do zlatno-žute boje pravi
je nazivnik za zagrebački odrezak. Na je
video recept, a u nastavku recept za spravljanje originalnog
zagrebačkog odreska.

Sastojci:

• 4 teleća odreska (veća)

• 4 kriške PIK šunke s 2 posto masnoće

• 4 kriške sira (gouda ili trapist)

• sol, papar

Za paniranje:

• brašno

• 2 jaja

• krušne mrvice

• ulje

Priprema:

  • Odreske tucite preko prozirne plastične folije te ih
    nakon toga po želji popaprite i posolite.
  • Zatim pripremite krišku PIK šunke s 2 posto masnoće i
    krišku sira, a pritom ih položite na polovicu odreska.
  • Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no
    kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak
    te tek onda na nju krišku sira, a nakon toga odrezak preklopite
    i rub nježno pritisnite prstima.
  • U brašno uvaljajte svaki odrezak pa nakon toga u
    razmućena jaja i u krušne mrvice.
  • Sa svake strane na ulju pržite odreske po nekoliko minuta
    i to sve dok korica ne poprimi zlatnu boju.
  • Poželjno je pržiti na laganoj vatri, a rub mesa možete
    pričvrstiti i čačkalicama.
  • Gotove odreske poslužite uz tradicionalne priloge koje
    svi vole – rizi-bizi ili krumpir, a odreske pokapajte limunovim
    sokom.
  • Po želji možete poslužiti i zelenu salatu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest