Pravilna priprema zagrebačkog odreska uključuje izbor
najsočnijih dijelova teletine, a može se spravljati i od
svinjetine, piletine ili puretine. Specifičnost pravog
zagrebačkog odreska prepoznaje se po punjenju sa šunkom i sirom.
Sir mora biti topljiv, dok će se od šunki najbolje uklopiti PIK
šunke s 2 posto masnoće – Šunka u ovitku ili Zlatna kuhana šunka
i učiniti zagrebački odrezak pravom gurmanskom delicijom.
Također, PIK šunke s 2 posto masnoće imaju smanjen udio soli i ne
sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju pa su
odličan odabir za one koji, uz dobar zalogaj, brinu i o
zdravlju.
Stoga, sočni komad mesa napunjen šunkom i sirom, uvaljan u
brašno, jaja i krušne mrvice pa ispečen do zlatno-žute boje pravi
je nazivnik za zagrebački odrezak. Na je
video recept, a u nastavku recept za spravljanje originalnog
zagrebačkog odreska.
Sastojci:
• 4 teleća odreska (veća)
• 4 kriške PIK šunke s 2 posto masnoće
• 4 kriške sira (gouda ili trapist)
• sol, papar
Za paniranje:
• brašno
• 2 jaja
• krušne mrvice
• ulje
Priprema:
-
Odreske tucite preko prozirne plastične folije te ih
nakon toga po želji popaprite i posolite. -
Zatim pripremite krišku PIK šunke s 2 posto masnoće i
krišku sira, a pritom ih položite na polovicu odreska. -
Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no
kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak
te tek onda na nju krišku sira, a nakon toga odrezak preklopite
i rub nježno pritisnite prstima. -
U brašno uvaljajte svaki odrezak pa nakon toga u
razmućena jaja i u krušne mrvice. -
Sa svake strane na ulju pržite odreske po nekoliko minuta
i to sve dok korica ne poprimi zlatnu boju. -
Poželjno je pržiti na laganoj vatri, a rub mesa možete
pričvrstiti i čačkalicama. -
Gotove odreske poslužite uz tradicionalne priloge koje
svi vole – rizi-bizi ili krumpir, a odreske pokapajte limunovim
sokom. - Po želji možete poslužiti i zelenu salatu.
KAportal.hr